Δέρμα και αντιοξειδωτικά

Διπλωματική Εργασία uoadl:3198268 101 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-05-03
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Αναστασίου Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγελία Πρωτόπαπα, Ομότιμη Καθηγήτρια τμήματος Βιοιατρικών Επιστημών του ΠΑΔΑ
Νικόλαος Καβαντζάς,Καθηγητής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Ανδρέας Χ. Λάζαρης,Καθηγητής Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δέρμα και αντιοξειδωτικά
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δέρμα και αντιοξειδωτικά
Περίληψη:
Το δέρμα αποτελεί ένα αυτοτελές όργανο του σώματος το οποίο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ρόλους που το διαχωρίζουν από τα υπόλοιπα και εκτελεί για τον οργανισμό αρκετά χρήσιμες λειτουργίες.
Όσο ο ανθρώπινος οργανισμός έρχεται σε επαφή με τις εξωτερικές συνθήκες το δέρμα εξίσου εκτίθεται στον αέρα, την ηλιακή ακτινοβολία και άλλες φυσικομηχανικές προσβολές που ευθύνονται για τη δημιουργία ελεύθερων ριζών και αντιδραστικών ριζών οξυγόνου, προκαλώντας κατ’ επέκταση οξειδωτικό στρες.
Το οξειδωτικό στρες προκαλεί ποικίλες παθήσεις στο δέρμα όπως η μελάχρωση, οι καρκινικές βλάβες αλλά η πιο εμφανής είναι η γήρανση και κυρίως η φωτογήρανση. Η γήρανση και η αλλαγή των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του δέρματος είναι ένα βιοχημικό φαινόμενο που αποδεικνύει ότι οι ελεύθερες ρίζες με την οξειδωτική τους δράση έχουν μεγάλη επίπτωση σε αυτό .
Το δέρμα μπορεί να διατηρήσει τη νεότητα και την υγεία του με τη βοήθεια αντιοξειδωτικών παραγόντων που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Αυτό μπορεί να γίνει με την εισαγωγή των ουσιών ενδοδερμικά είτε με επιφανειακή χρήση.
Σε αυτή την εργασία παρέχεται μια επισκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τη δομή του δέρματος και τον αντιοξειδωτικό μηχανισμό άμυνας, τον ρόλο των ελεύθερων ριζών στη γήρανση και των αλλοίωση των χαρακτηριστικών του. Θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι αντιοξειδωτικές ουσίες που προάγουν την υγιή γήρανση, θρέψη και ανάπλασή του, ο τρόπος έγχυσης και τα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δέρμα, Οξειδωτικό στρες, Ελεύθερες ρίζες, Φωτογήρανση, Αντιοξειδωτικές ουσίες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
19
Αριθμός σελίδων:
41
ΜΔΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο