Lay Perception of Food and Toxicity: A Social Representations Approach

Διπλωματική Εργασία uoadl:3216996 81 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Science, Technology, Society-Science and Technology Studies
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-05-05
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Καραντζάβελου Βασιλική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευστάθιος Αραποστάθης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Lay Perception of Food and Toxicity: A Social Representations Approach
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αντιλήψεις των μη-ειδικών για το φαγητό και την τοξικότητα: Μία προσέγγιση κοινωνικών αναπαραστάσεων
Περίληψη:
Μία από τις τρέχουσες μεγάλες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και παγκοσμίως περιλαμβάνει την κατανάλωση ασφαλών και υγιεινών τροφίμων και την ανάπτυξη κοινωνικών πρακτικών που επανανοηματοδοτούν και επαναπροσδιορίζουν τη σχέση μεταξύ τροφίμων και ευημερίας. Σε αυτό το πλαίσιο αυξάνεται η ανησυχία σχετικά με το ζήτημα των τοξικοτήτων και των σχετικών διακινδυνεύσεων που παρεμβαίνουν στην τροφική αλυσίδα. Ενώ ο κλάδος του STS έχει επικεντρωθεί στην αλληλεπίδραση των τοξικοτήτων, των τροφίμων και του περιβάλλοντος, λίγη προσοχή έχει δοθεί στις κοινωνικές αναπαραστάσεις μη-ειδικών σχετικά με τα τρόφιμα. Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι να μελετήσει τη διασύνδεση μεταξύ τροφίμων, περιβάλλοντος και υγείας μέσα από το πρίσμα της θεωρίας των κοινωνικών αναπαραστάσεων, η οποία πραγματεύεται τη συγκρότηση κοινωνικών πραγματικοτήτων, τα δίκτυα επικοινωνίας και τη μετατροπή των επιστημονικών εννοιών σε κοινή λογική. Έντεκα ομάδες εστίασης πραγματοποιήθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς και αποτελούνταν από μη-ειδικούς, συμμετέχοντες που αυτοτοποθετήθηκαν σε μία από τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες: άτομα με χρόνιες ασθένειες, άτομα που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και άτομα που ενδιαφέρονται για τη φυσική κατάσταση και την άσκηση. Οι συζητήσεις μεταγράφηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το λογισμικό IRAMUTEQ, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές ανάλυσης λόγου και θεματικής ανάλυσης για την εξέταση της συγκρότησης αναπαραστάσεων σχετικά με την προσλαμβανόμενη τοξικότητα της διατροφής, τις πρακτικές που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των βιολογικών προϊόντων και των υπερτροφών, και τις αντιλήψεις για το πώς ορίζεται το υγιές σώμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
τοξικότητα, διατροφική τοξικότητα, υγεία, διακινδύνευση, προσλαμβανόμενη διακινδύνευση, γνώση των μη-ειδικών
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
146
Αριθμός σελίδων:
90
VKarantzavelou Food Toxicities.pdf (1002 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο