Η συμβολή του Ευγένιου Τριβιζά στο μεταμοντέρνο παραμύθι

Διπλωματική Εργασία uoadl:3217730 74 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχοπαιδαγωγική της Ανάγνωσης, Φιλαναγνωσία και Εκπαιδευτικό Υλικό
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-05-17
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κρίνα Ηλέκτρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνα Τσώλη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Ελισάβετ Λαζαράκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συμβολή του Ευγένιου Τριβιζά στο μεταμοντέρνο παραμύθι
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συμβολή του Ευγένιου Τριβιζά στο μεταμοντέρνο παραμύθι
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και η ανάδειξη των βασικότερων μεταμοντέρνων χαρακτηριστικών στη νεοτερική και ανατρεπτική γραφή του Ευγένιου Τριβιζά. Μέσα από τη διερεύνηση των στοιχείων αυτών αποδεικνύεται η εξέχουσα συμβολή του στο μεταμοντέρνο παραμύθι στον ελλαδικό αλλά και παγκόσμιο λογοτεχνικό χώρο.
Αρχικά, εξετάζονται θεωρητικά ζητήματα που συνδέονται με την παρουσίαση του μεταμοντερνισμού ως έννοια, το πλαίσιο ανάδειξής του και τη κεντρική του θέση. Ακολούθως, το ενδιαφέρον συγκεκριμενοποιείται στο μεταμοντέρνο παραμύθι και στο πλαίσιο αυτό γίνεται λόγος για τον ρόλο του συγγραφέα, τον ρόλο του αναγνώστη αλλά και την παιδικότητα των παραμυθιών νεοτερικής μορφής.
Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι βασικοί άξονες που χαρακτηρίζουν τη μεταμοντέρνα γραφή και σε επόμενο μέρος της εργασίας θα αναδειχθούν μέσα από παραδείγματα στα υπό μελέτη έργα του Ευγένιου Τριβιζά. Οι άξονες αυτοί είναι η διακειμενικότητα, η μεταμυθοπλασία, το χιούμορ αλληλένδετο με την παρωδία, την ειρωνεία και τη σάτιρα, οι γλωσσικές κατασκευές και παιχνίδια, η υπερβολή και η διατάραξη ορίων-συμβάσεων και η συμμετοχή του αναγνώστη.
Ακόμα, παρουσιάζεται η μέθοδος που επιλέχτηκε για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας. Ως καταλληλότερη μέθοδος κρίθηκε αυτή της ποιοτικής ανάλυσης του περιεχομένου συγκεκριμένων βιβλίων του πολυγραφότατου συγγραφέα. Από την πληθώρα των βιβλίων του, επιλέχθηκαν βιβλία που θεωρήσαμε ότι απευθύνονται σε παιδικό αναγνωστικό κοινό με ευχέρεια στην ανάγνωση και μια καλή αναγνωστική εμπειρία, ώστε να γίνουν ευκολότερα οι συνδέσεις και να γίνουν περισσότερο κατανοητά τα νοήματα που επιδιώκει ο συγγραφέας να παρουσιάσει και να μεταδώσει μέσα από τη μεταμοντέρνα γραφή του.
Η ανάλυση των έργων του Τριβιζά μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν πρωτοποριακό συγγραφέα, ο οποίος με κάθε ευκαιρία ανανεώνει τη μορφή και το περιεχόμενο της παιδικής λογοτεχνίας. Με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο συνδυάζει με απόλυτη αρμονία την παράδοση και τη νεοτερικότητα σε καθετί που υπογράφει. Χρησιμοποιεί τα λογοτεχνικά εργαλεία της μεταμοντέρνας γραφής και αποκαλύπτει τις συμβάσεις και τους κανόνες της μυθοπλασίας, παρουσιάζει το παραμύθι ως μια κατασκευή και ένα παιχνίδι, δίνει τη σκυτάλη στους αναγνώστες του και τους ζητά να συνδημιουργήσουν μαζί του. Ανατρέπει παρωχημένες ιδεολογίες, εντείνει την κριτική σκέψη του κοινού του και το βασικότερο πορεύεται πάντα με γνώμονα τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Τριβιζάς, Παιδική λογοτεχνία, Μεταμοντέρνο παραμύθι, Mεταμυθοπλασία, Γλωσσικό παιχνίδι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
90
Αριθμός σελίδων:
118
Krina_Ilektra_Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο