Μελέτη συσχέτισης της λειτουργικότητας των αρτηριών με κλινικούς και υπερηχοκαρδιογραφικούς δείκτες σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3218395 56 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-14
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Χασικίδης Χρήστος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσιούφης Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σιάσος Γεράσιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αγγέλη Κωνσταντίνα Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπαϊωάννου Θεόδωρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γκατζούλης Κωνσταντίνος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταματελόπουλος Κίμων Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης της λειτουργικότητας των αρτηριών με κλινικούς και υπερηχοκαρδιογραφικούς δείκτες σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη συσχέτισης της λειτουργικότητας των αρτηριών με κλινικούς και υπερηχοκαρδιογραφικούς δείκτες σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
Περίληψη:
«Μελέτη συσχέτισης της λειτουργικότητας των αρτηριών με Κλινικούς και Υπερηχοκαρδιογραφικούς δείκτες σε ασθενείς με Καρδιακή Ανεπάρκεια»

Η αρτηριακή σκληρία ως αποτέλεσμα αρτηριοσκλήρυνσης, έχει συσχετισθεί σαφώς με αυξημένη επίπτωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και στους ασθενείς με συννοσηρότητες.
Παρά το γεγονός ότι βάσει παθοφυσιολογικών δεδομένων η αρτηριακή σκληρία επιδρά αρνητικά στο μεταφόρτιο και κατά συνέπεια στην απόδοση της αριστερής κοιλίας (LV), δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία όσον αφορά στην επίδρασή της στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την εκδήλωση της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΚΑ).

Σκοπός: Η συσχέτιση της ταχύτητας των σφυγμικών κυμάτων (PWV), ως δείκτη αρτηριακής σκληρίας, με υπερηχοκαρδιογραφικούς δείκτες σε ασθενείς με ΚΑ.
Μέθοδος: Μόνιμοι κάτοικοι του Ν. Κορινθίας, ηλικίας ≥40 ετών, εθελοντικά συμμετείχαν στην μελέτη Κορινθία και υποβλήθηκαν σε κλινική, εργαστηριακή και υπερηχοκαρδιογραφική εξέταση. Καταγράφηκαν υπερηχοκαρδιογραφικοί δείκτες συστολικής απόδοσης LV (EFLV), μετρήσεις συστολικής πίεσης πνευμονικής αρτηρίας (PASP) και ενδείξεις παρουσίας αυξημένων τελοδιαστολικών πιέσεων LV.
Η αρτηριακή σκληρία μετρήθηκε με την μη επεμβατική μέθοδο SphygmoCor
Η διάγνωση της ΚΑ έγινε βάσει συμπτωμάτων, σημείων, απεικονιστικών και εργαστηριακών ευρημάτων σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες, ενώ στην μελέτη αναλύθηκαν ασθενείς με EFLV<50%.
Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε μέσω SPSS.
Αποτελέσματα: 103 ασθενείς με ΚΑ συμπεριελήφθηκαν στην ανάλυση (5% πληθυσμού μελέτης). Συγκρίθηκαν 2 ομάδες με και χωρίς ΚΑ, με παρόμοια χαρακτηριστικά.
Οι τιμές του PWV δεν διέφεραν στατιστικά μεταξύ ασθενών με και χωρίς ΚΑ.
Αντίθετα, αυξημένες στατιστικά τιμές PWV καταγράφηκαν στην ομάδα των ασθενών με ΚΑ και αυξημένες τιμές PASP≥40mmHg σε σύγκριση με ασθενείς με ΚΑ και τιμές PASP<40mmHg.
Επίσης, αυξημένες σημαντικά τιμές PWV καταγράφηκαν σε ασθενείς με ΚΑ και ενδείξεις αυξημένων τελοδιαστολικών πιέσεων LV, σε σχέση με ασθενείς με ΚΑ και φυσιολογικές πιέσεις.
Συμπέρασμα: Αυξημένες τιμές αρτηριακής σκληρίας συσχετίζονται με δυσμενή υπερηχοκαρδιογραφικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά σε ασθενείς με ΚΑ, καθιστώντας σαφή την αλληλεπίδραση των ιδιοτήτων του αρτηριακού τοιχώματος και της καρδιακής λειτουργικής απόδοσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιακή ανεπάρκεια
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
205
Αριθμός σελίδων:
115
Chasikidis_Christos_PhD.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο