Το σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης στους επαγγελματίες υγείας και η χρήση αλκοόλ και συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Διπλωματική Εργασία uoadl:3218542 70 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων-Εξαρτησιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-14
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μόσχου Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασίλειος Μασδράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλίας Τζαβέλλας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καλλιόπη Τριανταφύλλου, Επιστημονική Συνεργάτις, PhD κλινικής ψυχολογίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης στους επαγγελματίες υγείας και η χρήση αλκοόλ και συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης στους επαγγελματίες υγείας και η χρήση αλκοόλ και συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η εξουθένωση των επαγγελματιών έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία τα τελευταία χρόνια με τους επαγγελματίες υγείας να είναι μια ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου για την εκδήλωσή του, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας της COVID-19. Σύμφωνα με το μοντέλο των τριών διαστάσεων, οι τρεις βασικές συνιστώσες του συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης είναι η Συναισθηματική Εξάντληση (ΣΕ), η Αποπροσωποποίηση (ΑΠ) και η Έλλειψη Προσωπικών Επιτευγμάτων (ΠΕ). Εκτός από την μειωμένη απόδοση στην εργασία, έχει συσχετιστεί και με πολύ σοβαρές συνέπειες για σωματική και ψυχική υγεία των επαγγελματιών, όπως την εμφάνιση συμπεριφορών εξάρτησης.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση της συσχέτισης του συνδρόμου Επαγγελματικής Εξουθένωσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των ελληνικών νοσοκομείων με την εργασία σε τμήματα με ασθενείς με COVID-19 και με τη χρήση νόμιμων εξαρτησιογόνων ουσιών (αλκοόλ και συνταγογραφούμενων αγχολυτικών/ηρεμιστικών/υπνωτικών).
Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συγχρονική μελέτη με δείγμα 202 άτομα με μέση ηλικία τα 37,66 έτη (SD=9,9 έτη) και από αυτούς οι 69 (34,2%) ήταν άνδρες και οι 133 (65,8%) ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες ήταν εργαζόμενοι δύο γενικών νοσοκομείων της Ελλάδος εκ των οποίων το ένα λειτούργησε αποκλειστικά για περιστατικά COVID για κάποιους μήνες, ενώ το δεύτερο δεν τέθηκε σε τέτοιο καθεστώς λειτουργίας. Στους συμμετέχοντες χορηγήθηκε το ερωτηματολόγιο καταγραφής επαγγελματικής εξουθένωσης της Maslach (MBI), το ερωτηματολόγιο Ανίχνευσης Διαταραχών Κατάχρησης/Εξάρτησης Αλκοόλ (AUDIT) και ερωτήθηκαν επίσης για τη δική τους χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Οι στατιστικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω του στατιστικού πακέτου SPSS έκδοση 26.
Αποτελέσματα: Το 14,7% του δείγματος εμφάνισε υψηλή Επαγγελματική Εξουθένωση σημειώνοντας υψηλή βαθμολογία και στις τρεις διαστάσεις και το 31,1% εμφάνισε μέτριου βαθμού Επαγγελματική Εξουθένωση, ενώ στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι νοσηλευτές με το 18,5% να εμφανίζουν υψηλού βαθμού Επαγγελματική Εξουθένωση. Για τους ιατρούς βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση της εργασίας σε τμήμα με ασθενείς με COVID-19 και του συνολικού επιπέδου Επαγγελματικής Εξουθένωσης (p=0,004), αντιθέτως, δεν βρέθηκε μια τέτοια συσχέτιση για τους νοσηλευτές (p=0,77) και τους άλλους επαγγελματίες υγείας (p=0,904). Δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στο επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης και τη χρήση αλκοόλ (p=0,062), ούτε με τη χρήση ηρεμιστικών/υπνωτικών/αγχολυτικών συνταγογραφούμενων φαρμάκων (p= 0,158).
Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια από τις λίγες υφιστάμενες προσπάθειας αποτύπωσης των επιπτώσεων στην ψυχική υγεία του ελληνικού ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από την εργασία σε τμήματα με ασθενείς με COVID-19. Από τα ευρήματα προκύπτει πως, αν και οι νοσηλευτές είναι αυτοί που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα Επαγγελματικής Εξουθένωσης συνολικά, οι ιατροί που εργάστηκαν σε τμήματα με ασθενείς με COVID-19 είναι αυτοί που οδηγήθηκαν σε αυξημένα επίπεδα Επαγγελματικής Εξουθένωσης. Ωστόσο, η χρήση αλκοόλ και συνταγογραφούμενων φαρμάκων δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την Επαγγελματική Εξουθένωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επαγγελματική εξουθένωση, Επαγγελματίες υγείας, Αλκοόλ, Συνταγογραφούμενα φάρμακα, COVID-19
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
86
Αριθμός σελίδων:
65
Moschou_Theodora_MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο