Φιλαναγνωσία και προσχολική ηλικία. Ο ρόλος των Παιδικών Βιβλιοθηκών και προτεινόμενες φιλαναγνωστικές δράσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:3218723 97 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-13
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κατσινίκα Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης, Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φιλαναγνωσία και προσχολική ηλικία. Ο ρόλος των Παιδικών Βιβλιοθηκών και προτεινόμενες φιλαναγνωστικές δράσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φιλαναγνωσία και προσχολική ηλικία. Ο ρόλος των Παιδικών Βιβλιοθηκών και προτεινόμενες φιλαναγνωστικές δράσεις
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία επιδιώκει να αναδείξει τη σημαντικότητα και το ρόλο των Παιδικών Βιβλιοθηκών στην προώθηση της φιλαναγνωσίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά στον όρο «Φιλαναγνωσία» σε συνάρτηση με την προσχολική ηλικία. Πόσο σημαντική είναι η επαφή των παιδιών με το βιβλίο, πώς μπορούν να το αγαπήσουν, πώς καλλιεργείτε η σχέση αυτή και πώς μπορεί να κρατήσει για μια ζωή. Σύμφωνα με την σύγχρονη θεωρία της Παιδαγωγικής, τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού έχουν ζωτική σημασία για τη διανοητική, κοινωνική και σωματική του ανάπτυξη. Το βιβλίο ως μέσο διάδοσης της γνώσης, αλλά κυρίως ως πολύτιμο εργαλείο πνευματικής τροφής εμπεριέχει όλα εκείνα τα συστατικά που το καθιστούν απαραίτητο μέσο για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.

Ο ρόλος των Παιδικών Βιβλιοθηκών και πώς μπορούν να συμβάλλουν στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, καθώς και στη διαδικασία του προσανατολισμού του παιδιού στη γνώση και στην εξέλιξή του θα αναπτυχθούν στο δεύτερο μέρος της εργασίας, όπου γίνεται παράλληλα αναφορά στο σκοπό και στους στόχους της Παιδικής Βιβλιοθήκης, σύμφωνα με τις αρχές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions - IFLA), καθώς και του Εκπαιδευτικού Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization - UNESCO).

Εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος του Βιβλιοθηκονόμου, ο οποίος ως καλός ενορχηστρωτής οφείλει να αφουγκραστεί τις ανάγκες του κοινού που εξυπηρετεί, να κατανοήσει τα ιδιαίτερα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν και να του προσφέρει αυτό που αναζητά. Ειδικότερη μνεία γίνεται στο χώρο και στη λειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η προώθηση της φιλαναγνωσίας μέσα από τον πλούτο της γνώσης που διαθέτουν στη συλλογή τους.

Ακολούθως παρουσιάζονται δράσεις φιλαναγνωσίας στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Ειδικότερα, θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα με τίτλο: «Κύκλος Ποίησης», στο οποίο τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και του Οδυσσέα Ελύτη. Μια πανάρχαια μορφή τέχνης, η Ποίηση, η πρεσβυτέρα των τεχνών που είναι ευεργετική τόσο για την ψυχή, όσο και για το ανθρώπινο πνεύμα, θα μας χαρίσει τους θησαυρούς της. Το πρόγραμμα «Κύκλος Ποίησης» αποτελείται από δύο αυτοτελή εργαστήρια ποίησης και υλοποιήθηκε στο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων. Η αξιολόγηση ως συντελεστής μέτρησης της ανταπόκρισης και της αποτελεσματικότητας των δράσεων, λειτουργεί ωφελιμιστικά, δίνοντας το μήνυμα ότι η συνταγή της επιτυχίας είναι η αγάπη για αυτό που κάνεις και η πεποίθηση ότι μπορείς να τα καταφέρεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
φιλαναγνωσία, βιβλιοθήκη, προσχολική ηλικία, φιλαναγνωστικές δράσεις, ποίηση, Ρίτσος, Ελύτης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
168
Αριθμός σελίδων:
110
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Κατσινίκα Χριστίνα - Διπλωματική Εργασία (ΑΜ 217808).pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.