Study and introduction of knowledge-based planning (KBP) models for VMAT treatment plans into clinical use

Διπλωματική Εργασία uoadl:3221418 85 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-22
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Φανού Άννα-Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλλιόπη Πλατώνη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασίλειος Κουλουλίας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Study and introduction of knowledge-based planning (KBP) models for VMAT treatment plans into clinical use
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη και εισαγωγή στην κλινική πράξη των knowledge-based planning (KBP) μοντέλων για VMAT πλάνα θεραπείας
Περίληψη:
Σκοπός: Η συγκεκριμένη μελέτη στοχεύει στην δημιουργία knowledge-based planning (KBP) μοντέλων για περιστατικά κεφαλής τραχήλου αξιοποιώντας το εμπορικό προϊόν RapidPlan. Επιπλέον, έγινε σύγκριση ως προς την δοσιμετρία των πλάνων που βελτιστοποιήθηκαν με το RapidPlan σε σχέση με τα κλινικά πλάνα.
Υλικά και Μέθοδοι: Για την εκπαίδευση (training) του κάθε ενός από τα τρία RapidPlan μοντέλων κεφαλής τραχήλου, χρησιμοποιήθηκαν 43 κλινικά αποδεκτά πλάνα θεραπείας με δέσμες διαμορφούμενης έντασης (VMAT). Πλάνα θεραπείας με διαφορετική συνταγογραφούμενη δόση δεν αναμείχθηκαν στο ίδιο μοντέλο. Τα μοντέλα δημιουργήθηκαν και ονομάστηκαν με βάση την συνταγογραφούμενη δόση στο Planning Target Volume (PTV), ονομαστικά μοντέλο κεφαλής τραχήλου 54 Gy, 60 Gy και 70 Gy. Τα πλάνα θεραπείας που βρέθηκαν ως πιθανές ακραίες τιμές (outliers) διερευνήθηκαν και τα πραγματικά outliers αφαιρέθηκαν από τα μοντέλα. Η διαδικασία της επικύρωσης των μοντέλων (validation) χωρίστηκε σε κλειστού τύπου με 10 περιστατικά από αυτά που περιλαμβάνονταν στην εκπαίδευση του μοντέλου και σε ανοικτού τύπου με 21 περιστατικά που δεν περιλαμβάνονταν στην εκπαίδευση του μοντέλου. Τα πλάνα του validation δείγματος που βελτιστοποιήθηκαν με τα RapidPlan μοντέλα συγκρίθηκαν όσον αφορά την δοσιμετρία και ελέγχθηκαν με τον δείκτη γ ως προς τα κλινικά πλάνα.
Αποτελέσματα: Από την εκπαίδευση του μοντέλου κεφαλής τραχήλου 54 Gy, προέκυψε ότι 10/15 από τα εκπαιδευμένα όργανα σε κίνδυνο (OARs) είχαν συντελεστή προσδιορισμού (R^2) μεγαλύτερο από 0.7. Για το μοντέλο κεφαλής τραχήλου 60 Gy, προέκυψε ότι 16/18 από τα εκπαιδευμένα OARs είχαν συντελεστή προσδιορισμού μεγαλύτερο από 0.7. Για το μοντέλο κεφαλής τραχήλου 70 Gy, προέκυψε ότι όλα τα εκπαιδευμένα OARs είχαν συντελεστή προσδιορισμού (R^2) μεγαλύτερο από 0.7. Η δοσιμετρική αξιολόγηση κατά την επικύρωση (validation) ανοικτού τύπου των μοντέλων, έδειξε ότι η κάλυψη του PTV στα RapidPlan πλάνα ήταν συγκρίσιμη σε σχέση με τα κλινικά πλάνα και η δόση των οργάνων σε κίνδυνο ήταν συγκρίσιμη ή βελτιωμένη σε σχέση με τα κλινικά πλάνα. Κατά τον έλεγχο των πλάνων με τον δείκτη γ και το κριτήριο 3%/3mm, τα δισδιάστατα gamma passing rates για το RapidPlan ήταν σημαντικά βελτιωμένα στην φάση των 70 Gy σε σχέση με τα κλινικά, ενώ δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά για τις φάσεις 54 Gy και 60 Gy.
Συμπεράσματα: Τα πλάνα που βελτιστοποιήθηκαν με το RapidPlan πέρασαν τον έλεγχο με τον δείκτη γ και ήταν συγκρίσιμα με τα κλινικά όσον αφορά την δοσιμετρία τόσο για τα OARs όσο και για το PTV, αλλά υπάρχει περιθώριο για βελτίωση στα μοντέλα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
RapidPlan, Πλάνο θεραπείας βασισμένο στην γνώση, Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου, VMAT
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
73
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

thesis-RapidPlan.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.