Ψυχοπαιδαγωγική θεώρηση στην ανθρωπολογία του Εκκλησιαστή

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3221504 89 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας
Βιβλιοθήκη Θεολογικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-22
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Γλάρος Ευάγγελος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
-κ. Σωτήριος Δεσπότης, Καθ. Τμ. Κοιν. Θεολογίας και Θρησκειολογίας ΕΚΠΑ (επιβλ.)
-π. Αθανάσιος Μελισσάρης, Αναπλ. Καθ. Τμ. Κοιν. Θεολογίας και Θρησκειολογίας ΕΚΠΑ
-κ. Ιωάννα Κομνηνού, Επίκ. Καθ. Τμ. Κοιν. Θεολογίας και Θρησκειολογίας ΕΚΠΑ
-κ. Χρήστος Καραγιάννης, Αναπλ. Καθ. Τμ. Θεολογίας ΕΚΠΑ
-κ.Αθανάσιος Αντωνόπουλος, Επίκ. Καθ. Τμ. Κοιν. Θεολογίας και Θρησκειολογίας ΕΚΠΑ
-κ. Χαράλαμπος Βέντης, Επίκ. Καθ. Τμ. Κοιν. Θεολογίας και Θρησκειολογίας ΕΚΠΑ
-κ. Αλεξάνδρα Παλάντζα, Επίκ. Καθ. Τμ. Θεολογίας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψυχοπαιδαγωγική θεώρηση στην ανθρωπολογία του Εκκλησιαστή
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψυχοπαιδαγωγική θεώρηση στην ανθρωπολογία του Εκκλησιαστή
Περίληψη:
Η παρούσα διατριβή έχει ως αντικείμενο την “ανασύνθεση” και εμβάθυνση του περιεχομένου στο βιβλίο του Εκκλησιαστή υπό το πρίσμα της Ψυχοπαιδαγωγικής Επιστήμης. Η ανθρώπινη δράση και συμπεριφορά διερευνήθηκε εντός του πεδίου της βιβλικής θεολογίας, ώστε να καταστεί εφικτή η έκθεση, το εύρος και το βάθος των θεολογικών και παιδαγωγικών μηνυμάτων του ιερού κειμένου με εσχατολογική στοχοθεσία. Συμπληρωματικά, στην παρούσα μελέτη, επιλέχθηκαν από το χώρο της εκκλησιαστικής παράδοσης οι ερμηνευτές εκείνοι που ανέσυραν, κατά την άποψή μας, εναργέστερα το ψυχοπαιδαγωγικό πνεύμα και το «κεκρυμμένο βάθος» στο βιβλίο του Εκκλησιαστή.
Από την προσεχτική μελέτη του βιβλίου τεκμηριώνεται πως ο Εκκλησιαστής θεολογεί σε ανθρωπολογικά, ηθικά, κοινωνικά και μεταφυσικά ζητήματα, με βάση τα εμπειρικά ανθρώπινα δεδομένα και τα προσωπικά του βιώματα. Χρησιμοποιεί το απόσταγμα της θεωρητικής και πρακτικής του προσέγγισης για την αποτίμηση και αξιολόγηση της ανθρώπινης ζωής σε συνάρτηση με το θεϊκό Νόμο.
Ο Εκκλησιαστής προβάλλει μια συγκροτημένη θέση για την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης στην καθολική της μορφή. Διαμορφώνει μαθησιακές διαδικασίες σε πραγματικά ζητήματα του ανθρώπινου βίου, με κύριο μέλημά του την ηθική διάπλαση του ανθρώπου, δια της αρετής και την κατά Θεόν εργασία, διεργασία που τελικά καθίσταται μοναδική και πρωταρχική του ανάγκη.
Ο διδάσκαλος Qoheleth, όντας επιδεκτικός στα ποικίλα ερεθίσματα, εμπλέκεται σε ασυνήθιστες δραστηριότητες διερευνώντας μέσα από τον ανθρώπινο βίο την παρουσία του Θεού-Γιαχβέ. Αναδεικνύει παράγοντες που διευκολύνουν την κατά Θεόν μάθηση, η οποία πραγματώνεται στην καθημερινή του πράξη. Ο εντοπισμός των βασικών παιδαγωγικών αρχών και η αλληλεξάρτηση αυτών φανερώνουν τη διαχρονική αξία του βιβλίου, ενισχύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της διδασκαλίας του και συγκροτούν λόγο ζωής, επιτυγχάνοντας ταχεία κατανόηση και πρόσληψη της παιδαγωγικής τους λειτουργίας από τον παιδαγωγούμενο άνθρωπο. Μεταβάλλοντας τον παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας-αναζήτησης μεταξύ Θεού και ανθρώπου αποβλέπει στο θρησκευτικό γραμματισμό του περιούσιου λαού του Θεού.
Η μεγάλη συμβολή του Εκκλησιαστή έγκειται στο γεγονός ότι προετοιμάζει το ανθρώπινο γένος στο να αποδεχθεί στην προ της Χάρης εποχή, την δικαίωση ή την απόρριψη, την αμοιβή ή την στέρηση της ευφροσύνης στο χώρο της αιωνιότητας, προπαρασκευάζοντας το ανθρώπινο γένος για την έλευση του Μεσσία Χριστού. Μπροστά στο αδιέξοδο του θανάτου τηρεί στάση αναμονής έχοντας στραμμένη την ελπίδα του για οριστική λύση στο Δημιουργό του. Με τις τελικές του διαπιστώσεις υπερβαίνει τον μηδενισμό και την απαισιοδοξία που τον διακατέχει και παρουσιάζει μια ρεαλιστική πρόταση ζωής, στηριζόμενος στην αληθινή πίστη προς τον Ένα και Αληθινό Θεό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θρησκεία
Λέξεις-κλειδιά:
Εκκλησιαστής; Ψυχοπαιδαγωγική; Σοφιολογία; Κοσμολογία; Σωτηριολογία; Εσχατολογία; Μνήμη θανάτου; Ανθρωπολογία; Παιδαγωγικές Αρχές; Παιδαγωγικά Μέσα; Κριτική-Δημιουργική Σκέψη; Αυτοαξιολόγηση; Αυτοέλεγχος; Αυτοαντίληψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
753
Αριθμός σελίδων:
538
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-06-22.

Ψυχοπαιδαγωγική θεώρηση στην ανθρωπολογία του Εκκλησιαστή.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-06-22.