Σχεδιασμός αμαξιού για άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3221569 70 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού. Διαχείριση του πόνου Σπονδυλικής προέλευσης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-06-23
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κουζέλης Ανδρέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βλάμης, Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπενέτος Ιωάννης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευαγγελόπουλος Δημήτριος-Στέργιος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχεδιασμός αμαξιού για άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχεδιασμός αμαξιού για άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού
Περίληψη:
Εισαγωγή
Τα αναπηρικά αμαξίδια είναι το πιο κοινό μέσο μεταφοράς για άτομα με κάκωση του νωτιαίου μυελού. Θα πρέπει να διευκρινιστούν οι ανάγκες, οι απαιτήσεις, οι λειτουργικές δυνατότητες και οι προσωπικές προτιμήσεις του ασθενούς με κάκωση του νωτιαίου μυελού, ώστε να αποκτήσει ένα αναπηρικό αμαξίδιο που θα ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ιδιαιτερότητές του και θα απολαμβάνει τη μέγιστη άνεση. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η ανασκόπηση των σχεδίων αναπηρικών αμαξιδίων που χρησιμοποιούνται στην αποκατάσταση ασθενών με κάκωση του νωτιαίου μυελού.
Υλικό και μέθοδοι
Στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων PUBMED πραγματοποιήθηκε αναζήτηση με τη χρήση των παρακάτω λέξεων-κλειδιών: "wheelchair" AND "spinal cord injury" AND "design". Περιλήφθηκαν μελέτες που αξιολογούσαν τον σχεδιασμό αναπηρικής πολυθρόνας σε ασθενείς με κάκωση του νωτιαίου μυελού.
Αποτελέσματα
Η έρευνα αποκάλυψε 573 άρθρα. Μετά τον έλεγχο των τίτλων και την εξαίρεση των εργασιών, 48 μελέτες παρέμειναν για την παρούσα ανασκόπηση. Ο σωστός σχεδιασμός του αναπηρικού αμαξιδίου είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ασθενούς με κάκωση του νωτιαίου μυελού. Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του καθίσματος, της πλάτης, των τροχών, των ποδιών, των μαξιλαριών και άλλων αξεσουάρ μπορούν να
VI
βοηθήσουν τους ασθενείς με κάκωση του νωτιαίου μυελού να αυξήσουν την ανεξαρτησία και τη λειτουργικότητά τους και να αποτρέψουν τις κατακλίσεις.
Συμπεράσματα
Η επιλογή του κατάλληλου αναπηρικού αμαξιδίου είναι υψίστης σημασίας στους ασθενείς με κάκωση του νωτιαίου μυελού, καθώς ο σωστός τύπος παρέχει κάθε δυνατή ευκολία στην καθημερινή ζωή. Το αναπηρικό καροτσάκι θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο με τρόπο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα και με ασφάλεια από ασθενείς με κάκωση του νωτιαίου μυελού παρέχοντας άνεση, σταθερότητα και εργονομία. Ο σωστός τύπος αναπηρικού αμαξιδίου κάνει τον ασθενή με κάκωση του νωτιαίου μυελού πιο ανεξάρτητο, μερικές φορές τον απαλλάσσει από την ανάγκη να βασίζεται σε άλλους ανθρώπους και αυξάνει την ενασχόλησή του με τις δραστηριότητες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τραυματισμός νωτιαίου μυελού, Αναπηρικό αμαξίδιο, Σχεδιασμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
53
KOUZELIS ANDREAS MSc.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο