Σύγκριση μέγιστης ροπής και σταθερότητας, σε περιστατικά με συνδεσμοπλαστική ΠΧΣ, με μόσχευμα επιγονατιδικού τένοντα και τένοντα οπίσθιων μηριαίων, με ισοκινητικό έλεγχο και μέτρηση οπισθοπρόσθιας ολίσθησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3227166 51 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-11
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τσικρικάς Χρυσοβαλάντης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λυρίτης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δοντά Ισμήνη Νίκη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τριανταφυλλόπουλος Ιωάννης, Πρώην Επίκουρος καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκριση μέγιστης ροπής και σταθερότητας, σε περιστατικά με συνδεσμοπλαστική ΠΧΣ, με μόσχευμα επιγονατιδικού τένοντα και τένοντα οπίσθιων μηριαίων, με ισοκινητικό έλεγχο και μέτρηση οπισθοπρόσθιας ολίσθησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση μέγιστης ροπής και σταθερότητας, σε περιστατικά με συνδεσμοπλαστική ΠΧΣ, με μόσχευμα επιγονατιδικού τένοντα και τένοντα οπίσθιων μηριαίων, με ισοκινητικό έλεγχο και μέτρηση οπισθοπρόσθιας ολίσθησης.
Περίληψη:
Σκοπός: Η παρούσα ερευνητική εργασία επικεντρώνεται στη συνδεσμοπλαστική του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου. Το θέμα αυτό θεωρήθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον λόγω της συχνότητας της συγκεκριμένης επέμβασης, αλλά και της ασάφειας που παρατηρείται ακόμη στη βιβλιογραφία ως προς την επιλογή του καταλληλότερου μοσχεύματος.
Μέθοδος: Στην εργασία αυτή μελετήθηκε δείγμα χειρουργημένων ασθενών με συνδεσμοπλαστική ΠΧΣ, το οποίο απαρτιζόταν από 28 άτομα, 14 γυναίκες και 14 άντρες σωματικά ενεργούς. Εξ αυτών οι 14 δέχτηκαν επιγονατιδικό μόσχευμα και οι άλλοι 14 δέχτηκαν μόσχευμα οπισθίων μηριαίων. Οι μετρήσεις ως προς τη σύγκριση ροπής έγιναν με ισοκινητικό δυναμόμετρο CYBEX 6000 και οι μετρήσεις για την οπισθοπρόσθια σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος έγιναν με αρθρόμετρο ΚΤ1000. Για την προ τραυματισμού κατάσταση του δείγματος χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα δραστηριότητας Τegner.
Αποτελέσματα: Από το σύνολο των μετρήσεων με το ισοκινητικό δυναμόμετρο με ταχύτητες 600/sec και 1800/sec στους καμπτήρες και εκτείνοντες του γόνατος στο χειρουργημένο αλλά και στο υγιές κάτω άκρο, δεν παρουσιάστηκαν διαφορές ως προς τη μέγιστη ροπή μεταξύ των δυο διαφορετικών τύπων μοσχευμάτων. Η οπισθοπρόσθια ολίσθηση του γόνατος, η οποία περιορίζεται με τον πρόσθιο χιαστό σύδεσμο, μετρήθηκε και στα δύο γόνατα των ασθενών με το αρθρόμετρο ΚΤ1000. Δεν προέκυψαν τιμές τέτοιες που θα υποδείκνυαν ότι ένα από τα δυο μοσχεύματα υπερέχει έναντι του άλλου.
Συμπέρασμα: Σε ό,τι αφορά τη μέγιστη ροπή μεταξύ των δυο μοσχευμάτων δεν παρουσιάστηκε στατιστικά σημαντική διαφορά. Ακόμη, στις μετρήσεις οπισθοπρόσθιας ολίσθησης δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ μοσχευμάτων επιγονατιδικού τένοντα και τένοντα οπισθίων μηριαίων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Συνδεσμοπλαστκή πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, Επιγονατιδικό μόσχευμα, Μόσχευμα οπισθίων μηριαίων, Ισοκινητική δυναμομέτρηση γόνατος, Αρθρομέτρηση γόνατος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
113
Αριθμός σελίδων:
72
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΣΙΚΡΙΚΑΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ.pdf (8 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο