Εμβολιασμός κατά του Κοκκύτη, του Ιού της Γρίπης και του Sars Cov 2 στην κύηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3228347 64 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναπαραγωγική-Αναγεννητική Ιατρική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-12
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Πούλου Σταυρούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γρηγοριάδης Θεμιστοκλής, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαυρογιάννη Δέσποινα, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή , ΕΚΠΑ
Σταύρος Σοφοκλής, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εμβολιασμός κατά του Κοκκύτη, του Ιού της Γρίπης και του Sars Cov 2 στην κύηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εμβολιασμός κατά του Κοκκύτη, του Ιού της Γρίπης και του Sars Cov 2 στην κύηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι έγκυες γυναίκες έχουν μια πολύπλοκη τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και τείνουν να έχουν πιο σοβαρές ιογενείς ασθένειες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Λόγω των ανοσολογικών και φυσιολογικών αλλαγών στην εγκυμοσύνη, οι έγκυες γυναίκες θεωρούνται ως πληθυσμός κινδύνου. Τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα για χορήγηση σε έγκυες γυναίκες περιλαμβάνουν δύο ευρείες κατηγορίες. Πρώτον τα εμβόλια που συνιστώνται τακτικά (γρίπη, διφθερίτιδα τέτανο και κοκκύτη (Tdap) και δεύτερον τα εμβόλια που χορηγούνται μόνο παρουσία παραγόντων κινδύνου (Ηπατίτιδα Α και Β, Κίτρινος Πυρετός, Πνευμονιόκοκκος, αιμόφιλος της Ινφλουένζας, πολιομυελίτιδα, μηνιγγιτιδόκοκκος, Τυφοειδής πυρετός, ευλογιά, λύσσα, Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και Άνθρακα) (ΕΜΓΕ Κατευθυντήρια Οδηγία Νο32 Απρίλιος 2020) ). Αυτήν την εποχή λόγω της πανδημίας COVID-19 συνιστάται επιπροσθέτως και το εμβόλιο κατά του ιού SARS-CoV-2.
Σκοπός: Ο σκοπός αυτής της διπλωματικής είναι να ερευνήσει μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης τον εμβολιασμό τριών διαφορετικών ασθενειών κατά την κύηση. Συγκεκριμένα, θα μελετηθούν ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη, του ιού της γρίπης και του ιού SARS-CoV-2 και συγκεντρώνονται μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα και της ασφάλεια τους.
Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση μέσω της βάσης δεδομένων του Google Scholar. Από τις μελέτες που προέκυψαν από αυτήν την αναζήτηση προτιμήθηκαν κυρίως αυτές της τελευταίας πενταετίας, χωρίς όμως να αποκλείονται οι παλαιότερες όταν αυτές εμπεριείχαν σημαντικά στοιχεία. Δεν έγινε κάποιος διαχωρισμός μεταξύ ανασκοπικών και ερευνητικών μελετών.
Συμπεράσματα: Ο μητρικός εμβολιασμός για τον κοκκύτη, όπως και ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης και του COVID-19, αντιπροσωπεύει μια προληπτική παρέμβαση με αντίκτυπο στην υγεία των εγκύων και του νεογνού με θετικούς δείκτες αποτελεσματικότητας και ασφάλειας. Παρόλα αυτά συμπεραίνεται ότι και στις τρεις αυτές κατηγορίες απαιτείται περαιτέρω έρευνα ως προς τα κενά γνώσης και περισσότερες μελέτες περί της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του εμβολιασμού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κοκκύτης, Εμβολιασμός Κοκκύτη, Γρίπη, Εμβολιασμός Γρίπης, Κορονοϊός SARS-CoV-2, Εμβολιασμός SARS-CoV-2, Έγκυες, Εγκυμοσύνη, Εμβολιασμοί, Ασφάλεια, Αποτελεσματικότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
293
Αριθμός σελίδων:
113
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Πούλου Σταυρούλα.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.