Ηλεκτρονικές προμήθειες στην υγεία. Σύγκριση Ελλάδας-Πορτογαλίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3229304 60 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-11
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μαρκάκη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γρηγόριος Χονδροκούκης, Καθηγητής, Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, ΠΠ
Δημήτριος Καραλέκας, Καθηγητής, Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, ΠΠ
Ιωάννης Γιαννάτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας ΠΠ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ηλεκτρονικές προμήθειες στην υγεία. Σύγκριση Ελλάδας-Πορτογαλίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ηλεκτρονικές προμήθειες στην υγεία. Σύγκριση Ελλάδας-Πορτογαλίας
Περίληψη:
Eισαγωγή : Η Ελλάδα σήμερα όπως και η Ευρώπη γενικότερα περισσότερο από ποτέ με αφορμή τις σοβαρές υγειονομικές λόγω κορωνοϊού (COVΙD-19) προκλήσεις, προσπαθεί να βελτιστοποιήσει τους πόρους, να αναπτύξει καινοτόμα μέσα αλλά και να αντιμετωπίσει άμεσα την βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας με τη βελτίωση των ηλεκτρονικών προμηθειών.
Σκοπός:Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών υγείας να μελετηθούν οι διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την εφαρμογή των Ηλεκτρονικών Υγειονομικών Προμηθειών στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την εξέλιξη και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Πορτογαλία, μία χώρα που θεωρείται πρωτοπόρος στις ηλεκτρονικές συμβάσεις.
Μέθοδος: Η παρούσα εργασία έγκειται στη διεξαγωγή συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης με την χρήση μελέτης για τον προσδιορισμό της εφαρμογής των ηλεκτρονικών προμηθειών στην υγειονομική περίθαλψη. Χρησιμοποιήθηκε ελληνική και διεθνής έντυπη και ηλεκτρονική βιβλιογραφία σε έγκυρες βάσεις δεδομένων και διεθνείς Οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ)και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Αποτελέσματα:Τα στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη αποδεικνύουν σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά την ταχύτητα και την ακρίβεια της παρακολούθησης των ηλεκτρονικών διαδικασιών. Παράλληλα όμως αποτυπώνεται καθαρά, πως η πλειοψηφία των ελληνικών δημόσιων υγειονομικών φορέων κάνει μειωμένη χρήση των συστημάτων ηλεκτρονικών προμηθειών μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων σε σχέση με μία χώρα όπως ηΠορτογαλία που βρέθηκε στην ίδια οικονομική κρίση με την Ελλάδα και ακολουθώντας αντίστοιχες διαδικασίες αξιοποίησε στον πλέον ικανοποιητικό βαθμό την μειωμένη διαφάνεια και πέτυχε ολοκληρωτικήεφαρμογή των ηλεκτρονικών υγειονομικών προμηθειών.
Συμπεράσματα: Διαφαίνεται επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της Ελληνικής νοοτροπίας σχετικά με την πλήρη μετάβαση στις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις στον υγειονομικό χώρο,οι οποίες θα αυξήσουν τον έλεγχο των δαπανών και θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ηλεκτρονικές Προμήθειες υγείας, Εξορθολογισμός δαπανών υγείας, Αποδοτικότητα, Αποτελεσματικότητα, Βιωσιμότητα συστημάτων υγείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
111
Αριθμός σελίδων:
142
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Markaki Eleni MSc.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.