Η δράση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς βλάβης της κάκωσης νωτιαίου μυελού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3230681 38 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αποκατάσταση Βλαβών Νωτιαίου Μυελού. Διαχείριση του πόνου Σπονδυλικής προέλευσης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-29
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Ζαφειροπούλου Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βλάμης Ιωάννης , Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή , ΕΚΠΑ
Ευαγγελόπουλος Δημήτριος-Στέργιος, Ακαδημαϊκός υπότροφος, Ιατρική Σχολή , ΕΚΠΑ
Μπενέτος Ιωάννης, Ακαδημαϊκός υπότροφος, Ιατρική Σχολή , ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η δράση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς βλάβης της κάκωσης νωτιαίου μυελού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η δράση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς βλάβης της κάκωσης νωτιαίου μυελού
Περίληψη:
Εισαγωγή
Ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού συχνά οδηγεί σε καταστροφικά νευρολογικά αποτελέσματα που μειώνουν δραματικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών για την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων διαχείρισης, εξακολουθεί να υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες που προάγουν τη λειτουργική αποκατάσταση μετά από κάκωση του νωτιαίου μυελού. Τα βλαστοκύτταρα έχουν προσελκύσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως πιθανή πηγή θεραπείας κυτταρικής αναγέννησης μετά από κάκωση του νωτιαίου μυελού. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η ανασκόπηση της δράσης των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της κάκωσης του νωτιαίου μυελού.
Υλικό και μέθοδοι
Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση με βάση τη διαδικτυακή βάση δεδομένων Pubmed, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές PRISMA. Έγινε αναζήτηση των τίτλων των άρθρων με τη χρήση των λέξεων-κλειδιών: ("hematopoietic stem cells" OR "HSCs") AND ("spinal cord injury"). Η αναζήτηση περιελάμβανε μόνο μελέτες σε πειραματόζωα και κλινικές μελέτες που αξιολογούσαν τη δράση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της κάκωσης του νωτιαίου μυελού. Εξαιρέθηκαν μελέτες που δημοσιεύτηκαν σε μη αγγλική γλώσσα, ανασκοπήσεις, αναφορές περιπτώσεων και ερευνητικά πρωτόκολλα.
Αποτελέσματα
Αρχικά, 39 μελέτες εντοπίστηκαν μετά από την αρχική αναζήτηση στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων Pubmed. Μετά τον έλεγχο τίτλων και περιλήψεων, αποκλείστηκαν 21 άρθρα. Από τις υπόλοιπες 18 μελέτες, οι 9 απορρίφθηκαν ως μελέτες ανασκόπησης. Μετά τον έλεγχο της λίστας βιβλιογραφιών των μελετών που περιλήφθηκαν, προστέθηκαν 13 ακόμη μελέτες, αφήνοντας 22 μελέτες για τελική ανάλυση. Η τελική ανασκόπηση περιέλαβε 10 κλινικές μελέτες και 12 μελέτες σε πειραματόζωα.
Συμπεράσματα
Ο ακριβής μηχανισμός της βελτίωσης των λειτουργικών αποτελεσμάτων που προκαλείται από τη μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα μπορεί να εκκρίνουν νευροτροφικούς αυξητικούς παράγοντες, όπως η αγγειοποιητίνη-1, οι οποίοι μπορούν να ενισχύσουν την αποκατάσταση του νωτιαίου μυελού και να βελτιώσουν τα λειτουργικά αποτελέσματα. Τα μεταμοσχευμένα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα μπορεί να ενσωματωθούν με τα κύτταρα του ξενιστή στον τραυματισμένο ιστό του νωτιαίου μυελού, ρυθμίζοντας τις τοπικές ανοσολογικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Επιπλέον, έχουν συσχετιστεί με την αναγέννηση των νευραξόνων, την επαναμυελίνωση και τη μείωση της γλοιακής ουλής. Η μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη θεραπεία της κάκωσης του νωτιαίου μυελού, έχοντας τη δυνατότητα να επιδιορθώσει τον τραυματισμένο νωτιαίο μυελό και να ενισχύσει τη λειτουργική αποκατάσταση. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες είναι πειραματικές και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους για να αποσαφηνιστεί πλήρως ο ρόλος των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων στην κάκωση του νωτιαίου μυελού.
Λέξεις – κλειδιά: «αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα», «κάκωση του νωτιαίου μυελού»
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, Κάκωση του νωτιαίου μυελού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
42
ZAFEIROPOULOU GEORGIA DIPLOMATIKH.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο