Ο ιδιωτικός τομέας υγείας στην Ελλάδα. Ο ρόλος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων

Διπλωματική Εργασία uoadl:3232337 48 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-09-23
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Τσατσαράγγου Δωροθέα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Οικονόμου Χαράλαμπος, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Καϊτελίδου Δάφνη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Σίσκου Όλγα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Πειραιά
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ιδιωτικός τομέας υγείας στην Ελλάδα. Ο ρόλος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ιδιωτικός τομέας υγείας στην Ελλάδα. Ο ρόλος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων
Περίληψη:
H Ελλάδα χαρακτηρίζεται από ένα μεικτό σύστημα υγείας καθώς οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ταυτόχρονα από δημόσιες και ιδιωτικές δομές μέσω του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), των ασφαλιστικών ταμείων εκτός ΕΟΠΥΥ και τις ιδιωτικές ασφάλειες. Πριν από τη δεκαετία του 1980, o ιδιωτικός τομέας υγείας κυριαρχούσε στην παροχή υπηρεσιών υγείας τόσο στην εξωνοσοκοµειακή όσο και στη νοσοκομειακή περίθαλψη.
Με την ψήφιση του νόμου 1397/1983 και την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) κύριο στόχο αποτελούσε η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ο διαχωρισμός του δημόσιου από τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, στην προσπάθεια δημιουργίας και εξέλιξης του Ε.Σ.Υ. υπήρξαν τεράστια κενά και προβλήματα που βοήθησαν στην ραγδαία ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Από τη στιγμή της θεσμοθέτησής του το Ε.Σ.Υ. αντιμετωπίζει τα ίδια σοβαρά προβλήματα τα οποία επιδεινώνονται από τη μείωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία επηρεάζεται από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται ο Ιδιωτικός τομέας Υγείας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα ο ρόλος των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων, οι λόγοι ανάπτυξής τους ,το θεσμικό τους πλαίσιο, τα αποτελέσματα της λειτουργίας τους καθώς και η ραγδαία ανάπτυξη τους και η εξέλιξή τους μέχρι σήμερα. Το τελικό συμπέρασμα της παρούσας εργασίας είναι ότι ο Ιδιωτικός Τομέας Υγείας και ειδικά τα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα αποτελούν αναγκαίο και αναπόσπαστο κομμάτι στην παροχή υπηρεσιών Υγείας στην χώρα μας καθώς ο τρόπος διαμόρφωσης του Ελληνικού Συστήματος Υγείας αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού και τις σύγχρονες προκλήσεις, παρόλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για αναδιαμόρφωση των δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το οικονομικό, πολιτικό και γενικότερο περιβάλλον της χώρας μας το Ε.Σ.Υ. να μην μπορεί να είναι αυτόνομο ως προς τις παροχές που προσφέρει και να αφήνει το περιθώριο ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα Υγείας και πόσο μάλλον στα Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα επιβαρύνοντας οικονομικά τους ίδιους τους πολίτες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, Εοπυυ, Εθνικό σύστημα υγείας, Ιδιωτικός τομέας υγείας, Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
92
Αριθμός σελίδων:
74
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Tsatsarangou_Dorothea_Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.