Ο ρόλος των κυτταρικών υποδοχέων TLRs σε σηπτικό μοντέλο πυόμητρας μυών

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3236580 45 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-10-13
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Θόδωρος Λιακάκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Φελέκουρας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Νικητέας , Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Χρέλιας , Αναπλ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Αλεξάνδρου, Αναπλ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος , Αναπλ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Μισσιακός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των κυτταρικών υποδοχέων TLRs σε σηπτικό μοντέλο πυόμητρας μυών
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος των κυτταρικών υποδοχέων TLRs σε σηπτικό μοντέλο πυόμητρας μυών
Περίληψη:
Εισαγωγή: H πυομήτρα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη και στο λεγόμενο Σύνδρομο Πολυοργανικής Δυσλειτουργίας (Multiple Organ Dysfunction Syndrome, MODS). Οι ανάλογοι των Toll υποδοχείς ή Toll-like υποδοχείς (Toll-Like Receptors, TLRs) μπορούν να αναγνωρίσουν συγκεκριμένες δομές ορισμένων παθογόνων που προκαλούν πυομήτρα. Σκοπός της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι να διερευνήσει τον ρόλο των TLR7 και TLR9 υποδοχέων στην μήτρα και τους πνεύμονες σε σηπτικά μοντέλα πυομήτρας μυών, μέσω του NF-kB και του MYD88-εξαρτώμενου σηματοδοτικού μονοπατιού στις ομάδες ελέγχου και στις ομάδες αφαίρεσης της μήτρας μετά την πρόκληση πυομήτρας.
Μεθοδολογία: Στην κύρια φάση της παρούσας πειραματικής μελέτης χρησιμοποιήθηκαν 200 θήλεις μύες γενετικού υποστρώματος C57BL/6J, που τυχαιοποιήθηκαν σε ομάδες ανάλογα με την μέρα της ευθανασίας μετά την πρόκληση πυομήτρας (N=10/υποομάδα; SH1, SH2, SH3, SH7; P1, P2, P3, P7; 1RP1,1RP2, 1RP3, 1RP7; 2RP1, 2RP2, 2RP3, 2RP7; 3RP1, 3RP2, 3RP3, 3RP7). Η ανάπτυξη του σηπτικού μοντέλου πυομήτρας πραγματοποιήθηκε μέσω της χορήγησης παθογόνων μικροοργανισμών στις ομάδες πυομήτρας (P) και στις ομάδες αφαίρεσης μήτρας μετά την πρόκληση πυομήτρας (RP) των ζωικών προτύπων.
Αποτελέσματα: Κατά την διάρκεια της μελέτης παρατηρήθηκαν αρκετές στατιστικά σημαντικές διαφορές στους αιματολογικούς βιοδείκτες, στην ιστολογική ανάλυση στην μήτρα και τους πνεύμονες των ζωικών προτύπων σύσταση και διαφορές στην έκφραση του mRNA στις ομάδες πυομήτρας (P) και στις ομάδες αφαίρεσης της μήτρας μετά την πρόκληση πυομήτρας (RP). Επιπλέον, παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των MyD88, NF-κB και TLR9 στους πνεύμονες των ομάδων πυομήτρας (P) και των ομάδων αφαίρεσης μήτρας μετά την πρόκληση πυομήτρας (RP) των ζωικών προτύπων, καθώς και στην μήτρα των ομάδων αφαίρεσης μήτρας μετά την πρόκληση πυομήτρας (RP), γεγονός που δείχνει ότι η ανοσολογική απόκριση επιτυγχάνεται μέσω του μονοπατιού TLR9-MyD88.
Συμπέρασμα: Η παρούσα έρευνα αποτελεί την πρώτη πειραματική μελέτη της έκφρασης mRNA των TLR7, TLR9, MyD88 και NF-κΒ σε μύες που πάσχουν από πυομήτρα και κατέδειξε ότι η έκφραση των συγκεκριμένων μορίων στην μήτρα μοντέλων πυομήτρας μυών πορεί να οδηγήσει σε βλάβη των πνευμόνων των ζωικών προτύπων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Tlr , Πυόμητρα, Σήψη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
544
Αριθμός σελίδων:
210
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kyriakopoulos Konstantinos MSc.pdf
8 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.