Άστεγοι στην Αθήνα: Καλές πρακτικές δομών φιλοξενίας και περίθαλψης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3246147 40 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνής Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-17
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Παπαδοπούλου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Καραβοκυρός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Εμμανουήλ Πικουλής, Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Σωτήριος Γεωργόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Άστεγοι στην Αθήνα: Καλές πρακτικές δομών φιλοξενίας και περίθαλψης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Άστεγοι στην Αθήνα: Καλές πρακτικές δομών φιλοξενίας και περίθαλψης
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Το φαινόμενο της αστεγίας αποτελεί ένα καθεστώς, το οποίο διαχρονικά επηρέαζε και εξακολουθεί να επηρεάζει αρκετά μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας. Αν και όχι πρωτοφανές, τείνει να αυξάνεται τόσο σε ρυθμό, όσο και σε μέγεθος.
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπό της παρούσας έρευνας αποτελεί η παρουσίαση του φαινομένου της αστεγίας στην Αττική, καθώς και η ανάδειξη του έργου των δομών στη χώρα. Στόχο της έρευνας αποτέλεσε η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των δομών αυτών, η αξιολόγηση του έργου τους και η επάρκεια αναφορικά με τις παροχές.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Συγχρονική μελέτη σε δείγμα 7 δομών, με ερευνητικό ερωτηματολόγιο και συνεντεύξεις με 4 ωφελούμενους των δομών. Οι δομές επιλέχθηκαν βάσει κριτηρίου έργου και έχοντας έδρα στο νομό Αττικής. Οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν σε ενήλικες ωφελούμενους, μετά από αδειοδότηση των δομών, οι οποίοι έκαναν χρήση των παροχών άνω του ενός έτους, μιλούσαν επαρκώς την ελληνική γλώσσα και δεν ήταν χρήστες ουσιών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι παροχές προς τους ωφελούμενους περιλαμβάνουν μια ευρεία κλίμακα υπηρεσιών στον άστεγο πληθυσμό, καθώς υπάρχει και οργανωμένο πρόγραμμα ένταξης και υποστήριξης στην κοινωνική πρόνοια. Παρολαυτά, σχεδόν όλες οι δομές αναφέρουν αδυναμίες του συστήματος, οι οποίες αφορούν κυρίως στον κρατικό μηχανισμό. Από την άλλη πλευρά, οι ωφελούμενοι επιβεβαιώνουν την βιβλιογραφία, όσον αφορά στα αίτια της αστεγίας και συμπληρώνουν πως οι αδυναμίες των δομών είναι αρκετές, δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άστεγοι, Φτώχεια, Ξενώνας, Δομές φιλοξενίας, Αστεγία στην Ελλάδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44
Αριθμός σελίδων:
65
ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΟΜΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ.pdf (725 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο