«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ»

Διπλωματική Εργασία uoadl:3246603 41 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-20
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Γεωργίου Ευανθία-Όλγα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βούλγαρη Ηρώ,
Σφυρόερα Μαρία
Πρωτότυπος Τίτλος:
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ»
Περίληψη:
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, των επιστημών και της οικονομίας έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές και επιπτώσεις στο περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό η εκπαίδευση και ενημέρωση των μαθητών για θέματα σχετικά με το φυσικό περιβάλλον και τα δασικά οικοσυστήματα, να ξεκινάει από νωρίς.
Η συνεχής υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων και το γεγονός των πολλαπλών πυρκαγιών που πλήττουν τον πλανήτη μας κάθε χρόνο, οδήγησε στην επιλογή του θέματος και στην επιθυμία εκπόνησης της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας.
Στα πλαίσια αυτής της εργασίας δημιουργήθηκε μια διαδραστική εφαρμογή πολυμέσων εκπαιδευτικού χαρακτήρα με θέμα τα δάση, για παιδιά 9-12 ετών. Σκοπός της εφαρμογής είναι η ενεργοποίηση των μαθητών και η ενημέρωσή τους για θέματα σχετικά με τα δάση, καθώς επίσης και η ανάδειξη και αναδόμηση της προϋπάρχουσας γνώσης τους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη εφαρμογή πολυμέσων μπορεί να λειτουργήσει ως πρόσθετο βοηθητικό εργαλείο και σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στην προστασία των δασών και στην υιοθέτηση πρακτικών οι οποίες δεν θα βλάπτουν το περιβάλλον.
Στις μέρες μας η ανάπτυξη των νέων τεχνολογικών μέσων και η εισαγωγή των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση, εμπλουτίζει την εκπαιδευτική διαδικασία, την καθιστούν πιο ελκυστική και ενεργοποιούν τη μάθηση. Μέρος αυτών των νέων τεχνολογικών μέσων θεωρούνται και οι εφαρμογές πολυμέσων εκπαιδευτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικό εργαλείο μάθησης μέσα στην τάξη. Οι εφαρμογές αυτές έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν μελλοντικές λύσεις για σύνθετα προβλήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αφού επιτρέπουν την εμπλοκή των συμμετεχόντων σε σενάρια πραγματικού κόσμου.
Στο τελευταίο μέρος αυτής της εργασίας, περιγράφεται η διαδικασία της αξιολόγησης της διαδραστικής εφαρμογής πολυμέσων από εκπαιδευτικούς και παιδιά, η παράθεση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν και επιχειρείται η εξαγωγή συμπερασμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γενικά έργα
Λέξεις-κλειδιά:
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Δάσος, Δασικά οικοσυστήματα, Εφαρμογές πολυμέσων, Διάδραση, Ενημέρωση, Ευαισθητοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
145
GEORGIOU_DIPLWMATIKH ERG.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο