Μέθοδοι δημιουργίας εμβολίου κατά του COVID-19 και το κόστος παραγωγής του

Διπλωματική Εργασία uoadl:3247418 60 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-21
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μπιάλα Βάια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1. Μαριάννα Διομήδους, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
2. Ιωάννης Μαντάς, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
3. Ελένη Θεοδοσοπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μέθοδοι δημιουργίας εμβολίου κατά του COVID-19 και το κόστος παραγωγής του
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μέθοδοι δημιουργίας εμβολίου κατά του COVID-19 και το κόστος παραγωγής του
Περίληψη:
Εισαγωγή: Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες κλινικές δοκιμές που ξεκίνησαν από το ξέσπασμα του COVID-19, έως τα τέλη του 2020 δεν είχε αναπτυχθεί και αξιολογηθεί ένα αντιικό φάρμακο αποτελεσματικό σε όλες τις ομάδες ασθενών. Επομένως, η ανάγκη εμβολιασμού όλου του πληθυσμού κατά του ιού SARS-CoV-2 θεωρήθηκε αναγκαία και επείγουσα και ο εμβολιασμός κρίθηκε ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της πανδημίας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να γίνει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των νέων δεδομένων σχετικά με της μεθόδους δημιουργίας των εμβολίων κατά του COVID-19 και το κόστος παραγωγής τους.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης PubMed, Embase και Google scholar, την περίοδο Ιούνιο – Ιούλιο 2021. Η αναζήτηση συμπεριλάμβανε συνδυασμό διάφορων όρων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ώστε να αναγνωριστούν και να εμφανιστούν άρθρα που θα πλησίαζαν όσο το δυνατό περισσότερο το θέμα της έρευνας.
Αποτελέσματα: Από την αναζήτηση που πραγματοποιήθηκε προέκυψαν 230 άρθρα, από τα οποία τα 95 κρίθηκαν ως επιλέξιμες πηγές από τον τίτλο και την περίληψη που
παρουσιάζονταν για την άντληση πληροφοριών σχετικά με της μεθόδους δημιουργίας των εμβολίων κατά του COVID-19 και το κόστος παραγωγής τους. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον αποκλεισμό ενός άρθρου από οποιαδήποτε περαιτέρω εξέταση ήταν η έλλειψη του συνδυασμού των αρχικών δεδομένων και η αδυναμία πρόσβασης στο πλήρες άρθρο.
Συμπεράσματα: Η βιβλιογραφία προτείνει ότι τα χρονοδιαγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, το έμμεσο κόστος, η τομεακή συσχέτιση (δηλαδή, εμπορικός έναντι μη εμπορικού δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα) και το ιστορικό αδειοδότησης των κατασκευαστών εμβολίων, το ιστορικό αδειοδότησης εμβολίων για μια δεδομένη ασθένεια και η πολυπλοκότητα της τεχνολογίας πλατφόρμας είναι παράγοντες που συμβάλλουν στο κόστος έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Covid-19, Eμβόλια, Kόστος, Aνάπτυξη, Παραγωγή, Ανοσοποίηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
95
Αριθμός σελίδων:
74
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασία!.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.