Vitamin D3 status and COVID-19: a systematic review of meta-analyses

Διπλωματική Εργασία uoadl:3247424 64 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-22
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Μοσχοφίδου Μαρία Παρασκευή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σεργεντάνης Ν. Θεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, ΠΑΔΑ, Επιβλέπων
Φωτίου Δέσποινα, Ακαδημαϊκός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ψαλτοπούλου Θεοδώρα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Vitamin D3 status and COVID-19: a systematic review of meta-analyses
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Kατάσταση βιταμίνης D3 και COVID-19: συστηματική ανασκόπηση των μετα-αναλύσεων
Περίληψη:
Σκοπός: Η συσσώρευση στοιχείων υποδηλώνει έναν ρόλο της βιταμίνης D στην πορεία της νόσου του κοροναϊού 2019 (COVID-19). Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ασυνέπεια μεταξύ των μελετών. Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της συστηματικής ανασκόπησης είναι να αναλύσει τα στοιχεία που παρουσιάζονται στις μετα-αναλύσεις σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ του 25 (OH) D και του κινδύνου μόλυνσης ή της σοβαρότητας του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ή της θνησιμότητας. Δευτερεύων στόχος ήταν η επίδραση των συμπληρωμάτων σε αυτά τα αποτελέσματα.
Μέθοδοι: Διεξήχθη μια βαθιά αναζήτηση χρησιμοποιώντας PubMed, EMBASE, Scopus και Cochrane έως τις 12 Φεβρουαρίου 2022, συμπεριλαμβανομένων μετα-αναλύσεων τόσο σε μελέτες παρατήρησης όσο και σε παρεμβατικές μελέτες. Αποτελέσματα: Είκοσι εννέα μετα-αναλύσεις πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Δεκαέξι από τις δεκαοκτώ μετα-αναλύσεις εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της κατάστασης της βιταμίνης D από τις συγκεντρώσεις της 25-υδροξυ-βιταμίνης D [25 (OH) D] και της σοβαρότητας του SARS-CoV-2 και βρήκαν συσχέτιση, μία βρήκε μια μέτρια σχέση, και μια δεν βρήκε συσχέτιση. Στη συνέχεια, οκτώ στις δέκα μετα-αναλύσεις βρήκαν συσχέτιση μεταξύ των συγκεντρώσεων του 25 (OH) D στον ορό και του κινδύνου μόλυνσης από SARS-CoV-2, μία βρήκε μέτρια σχέση και μία δεν βρήκε καμία συσχέτιση. Επιπλέον, 11 μετα-αναλύσεις αξιολόγησαν την επίδραση της συμπλήρωσης βιταμίνης D στον κίνδυνο μόλυνσης ή τη σοβαρότητα της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οκτώ στις δέκα μετα-αναλύσεις εντόπισαν θετική επίδραση στη σοβαρότητα της νόσου και τρεις στις έξι με το κίνδυνο μόλυνσης.
Συμπεράσματα: Οι μετα-αναλύσεις δείχνουν ότι η VDD σχετίζεται με τη σοβαρότητα και το κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2 σε σύγκριση με την επαρκή κατάσταση βιταμίνης D. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας SARS-CoV-2, εισαγωγής στη ΜΕΘ, τη θνησιμότητα και τον κίνδυνο μόλυνσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Βιταμίνη D, 25 (OH) Ανεπάρκεια, SARS-CoV-2 Σοβαρότητα, Κίνδυνος μόλυνσης, Συμπληρώματα, Μετα-αναλύσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
89
Moschofidou_MariaParaskevi_MSc.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο