Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική ΒιομηχανίαΒιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-11-21
Συγγραφέας:
Μπακούλα Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Κόκοτος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Βικτώρια Μαγκριώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Γκιμήσης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύνθεση και μελέτη των συστατικών δημητριακών αλκυλορεσορκινολών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύνθεση και μελέτη των συστατικών δημητριακών αλκυλορεσορκινολών
Περίληψη:
Οι αλκυλορεσορκινόλες (ΑRs) αποτελούν συστατικά των σιτηρών ολικής αλέσεως. Βρίσκονται σε σημαντικές συγκεντρώσεις σε δημητριακά που καταναλώνονται ευρύτατα από τον άνθρωπο, όπως στη σίκαλη, στο μαλακό σιτάρι, στο μονόκοκκο σιτάρι, στο δίκοκκο σιτάρι, στην όλυρα, στο σκληρό σιτάρι και σε μικρότερες ποσότητες στο κριθάρι και στο καλαμπόκι. Λόγω των διάφορων βιολογικών ιδιοτήτων που παρουσιάζουν έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η σύνθεση αλκυλορεσορκινολών και η μελέτη τους με φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας. Επίσης, πραγματοποιήθηκε μέθοδος υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης (HPLC)- φασματομετρίας μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας (HRMS) για τον προσδιορισμό των υπό μελέτη ενώσεων σε πραγματικά δείγματα ορού αίματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
αλκυλορεσορκινόλες, σύνθεση αλκυλορεσορκινολών, υγροχρωματογραφία, φασματομετρία μάζας υψηλής διακριτικής ικανότητας
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
169