Μετεγχειρητική νοσηρότητα της Διαπρωκτικής Ολικής Μεσοορθικής Εκτομής (TaTME)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3250948 90 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προηγμένη Λαπαροσκοπική και Βαριατρική Χειρουργική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-02
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Φερφέλης Μάριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Θεοδώρου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μετεγχειρητική νοσηρότητα της Διαπρωκτικής Ολικής Μεσοορθικής Εκτομής (TaTME)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μετεγχειρητική νοσηρότητα της Διαπρωκτικής Ολικής Μεσοορθικής Εκτομής (TaTME)
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί την συστηματική ανασκόπηση των σύγχρονων μελετών που αφορούν την μετεγχειρητική νοσηρότητα της διαπρωκτικής ολικής μεσοορθικής εκτομής (TaTME), μιας σχετικά νέας και ελπιδοφόρας τεχνικής, η οποία καλείται να εξαλείψει τις αδυναμίες και τους περιορισμούς της συμβατικής ολικής μεσοορθικής εκτομής (TME). Η TaTME συνδιάζει τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και προσφέρει ευνοϊκά ογκολογικά αποτελέσματα.
Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η αξιολόγηση της μετεγχειρητικής νοσηρότητας της TaTME, αλλά και η σύγκριση αυτής με την μετεγχειρητική νοσηρότητα άλλων μεθόδων της TME, όπως η λαπαροσκοπική TME (LapTME), η ρομποτική TME (R-TME) και η ανοιχτή TME.
Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων Pubmed και Medline καθώς και στην ψηφιακή βιβλιοθήκη “Πέργαμος”. Έπειτα απο αυστηρό έλεγχο και τήρηση των κριτητρίων επιλογής και αποκλεισμού επιλέχτηκαν 19 μελέτες με συνολικό αριθμό 4063 ασθενών. Ακολούθησε η πλήρης καταγραφή των χαρακτηριστικών των ασθενών, όπως φύλο, ηλικία, BMI, εντόπιση και μέγεθος όγκου, λήψη νεοεπικουρικής θεραπείας και περίοδος παρακολούθησης (follow-up). Επίσης, πραγαματοποιήθηκε η καταγραφή της μετεγχειρητικής νοσηρότητας των TaTME, LapTME, R-TME και ανοιχτής TME. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν η συνολική μετεγχειρητική νοσηρότητα, η αναστομωτική διαφυγή, ο ειλεός, η δυσλειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, οι επανεισαγωγές των ασθενων και το σύνδρομο χαμηλής πρόσθιας εκτομής (LARS). Τέλος, έγινε η επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν.
Αν και η συγκεκριμένη μελέτη διαθέτει ορισμένους περιορισμούς, διαπιστώθηκε ότι, η TaTME μπορεί να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα ως προς την μετεγχειρητική νοσηρότητα σε σχέση με τις άλλες μεθόδους της ΤΜΕ. Η διενέργεια πολυκεντρικών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμασιών (RCT) μπορεί να προσφέρει πιο αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της TaTME.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διαπρωκτική Ολική Μεσοορθική Εκτομή Ή TaTME, Ολική Μεσοορθική Εκτομή Ή ΤΜΕ, Λαπαροσκοπική Ολική Μεσοορθική Εκτομή Ή LapTME, Ρομποτική ολική μεσοορθική εκτομή, Διαπρωκτική ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, Καρκίνος του ορθού Ή Όγκος του ορθού Ή Νεόπλασμα του ορθού, Περινεϊκή προσέγγιση, Πρωκτεκτομή, Μετεγχειρητική νοσηρότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Εργασία. αντίγραφο 2.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.