Ανάλυση της έκφρασης και του ρόλου των ρυθμιστικών RNAs σε ζωικά πρότυπα Φλεγμονώδους Πολυαρθρίτιδας

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3254926 57 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2022-12-02
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Ρουμελιώτη Φανή
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Δημήτριος Πικάζης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Κόλλιας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθανάσιος Τζιούφας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πέτρος Σφηκάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μενέλαος Μανουσάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαριέττα Αρμακά, Ερευνήτρια Β’ Ε.ΚΕ.Β.Ε «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση της έκφρασης και του ρόλου των ρυθμιστικών RNAs σε ζωικά πρότυπα Φλεγμονώδους Πολυαρθρίτιδας
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάλυση της έκφρασης και του ρόλου των ρυθμιστικών RNAs σε ζωικά πρότυπα Φλεγμονώδους Πολυαρθρίτιδας
Περίληψη:
Τα ρυθμιστικά RNAs, όπως τα microRNAs (miRNAs) και τα lncRNAs αποτελούν ρυθμιστές της γονιδιακής έκφρασης και εμπλέκονται σε μια ποικιλία ασθενειών, που περιλαμβάνουν τη φλεγμονή έως τον καρκίνο. Η έκφρασή τους είναι απορυθμισμένη στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ), ωστόσο, ο ρόλος τους σε βασικά αρθριτογόνα κύτταρα όπως οι αρθρικοί ινοβλάστες (ΑΙ) παραμένει αδιευκρίνιστος.
Έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι η έκφραση των miR-221/222 είναι αυξημένη σε ΑΙ από ασθενείς με ΡΑ καθώς και σε ΑΙ από το huTNFtg μοντέλο αρθρίτιδας. Με αυτήν την εργασία δείχνουμε ότι η ενεργοποίηση των miR-221/222 επάγεται από κύριες φλεγμονώδεις κυτταροκίνες, όπως ο TNF και η IL-1β. Μάλιστα, ο TNF και η IL-1β μπορούν να προάγουν την έκφραση των miR-221/222 ανεξάρτητα. Η έκφραση των miR-221/222 στους ΑΙ από το huTNFtg μοντέλο αρθρίτιδας συσχετίζεται θετικά με την εξέλιξη της νόσου. Η στοχευμένη διαγονιδιακή υπερέκφραση των miR-221/222 σε ΑΙ του huTNFtg μοντέλου οδήγησε σε περαιτέρω εξάπλωση των ΑΙ και σε επιδείνωση της νόσου. Η μεσεγχυματική υπερέκφραση των miR-221/222 άλλαξε το μεταγραφικό προφίλ των ΑΙ, ευνοώντας την ενεργοποίηση μονοπατιών, που εμπλέκονται στην προώθηση του κυτταρικού κύκλου και την αναστολή μονοπατιών, που σχετίζονται με την παραγωγή της εξωκυττάριας ουσίας. Οι στόχοι των miR-221/222 περιλάμβαναν τους αναστολείς του κυτταρικού κύκλου p27 και p57 (γνωστοί στόχοι των miR-221/222), καθώς και ένα καινούριο στόχο το Smarca1 (συστατικό συμπλόκου αναδιαμόρφωσης της χρωματίνης). Αντίθετα, η πλήρης απαλοιφή των miR-221/222 σε αρθριτικούς huTNFtg ποντικούς οδήγησε σε μειωμένο πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών, μειωμένη εξάπλωση τους και αναστολή της εξέλιξης της νόσου. Τέλος, η ανάλυση των δεδομένων από την προσβασιμότητα της χρωματίνης στο επίπεδο του μοναδιαίου κυττάρου αποκάλυψε αυξημένη ενεργότητα του γενετικού τόπου των miR-221/222 στον παθογόνο υποπληθυσμό της έσω στοιβάδας και στον ενεργοποιημένο υποπληθυσμό της έξω στοιβάδας του αρθρικού υμένα.
Επιπρόσθετα, σε αυτή τη μελέτη εξετάσαμε και το ρόλο καινούριων ρυθμιστικών RNAs στην αρθρίτιδα, των lncRNAs. Προχωρήσαμε, λοιπόν, στην ανάλυση των διαφορικά εκφρασμένων lncRNAs στους αρθριτικούς ΑΙ από το huTNFtg μοντέλο κι επικεντρωθήκαμε στο lncRNΑ Gm11419. Βρέθηκε να αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο lncRNΑ, καθώς εδράζεται στη γενετική περιοχή της οικογένειας των χημειοκινών CCLs. Βρέθηκε ότι η έκφραση του Gm11419 είναι αυξημένη, ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση με αυτή των γειτονικών CCLs και η γενετική περιοχή είναι συντηρημένη και στο ανθρώπινο γονιδίωμα, με πολλά lncRNAs να βρίσκονται πριν τις CCLs. Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν την υπόθεση ότι αυτό το lncRNA μπορεί να ρυθμίζει την έκφραση των CCLs και περαιτέρω πειράματα θα μπορούσαν να αναδείξουν το ρόλο του στη νόσο. Το Gm11419 βρέθηκε κι αυτό να επάγεται έπειτα από την επίδραση φλεγμονώδων σημάτων, όπως TNF, LPS και IL-1β και μάλιστα η έκφρασή του στο μονοπάτι σηματοδότησης μέσω του TNF εξαρτάται από τον υποδοχέα TNFRI. Τέλος, η τοπολογία των lncRNAs στο κύτταρο προτείνει και το μηχανισμό για τον τρόπο δράσης τους. Έτσι, το GM11419 ανιχνεύτηκε υποκυτταρικά στο κλάσμα της χρωματίνης κι αυτό αποτελεί άλλη μία σημαντική ένδειξη για τη ρύθμιση των γειτονικών CCL γονιδίων.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματά μας καθιερώνουν έναν ειδικό για τους ΑΙ παθογόνο ρόλο των miR-221/222 στην αρθρίτιδα και προτείνουν ότι η θεραπευτική τους στόχευση σε συγκεκριμένους υποπληθυσμούς θα μπορούσε να συμβάλλει στο σχεδιασμό νέων θεραπειών, που να στοχεύουν τους ινοβλάστες κατά τη ΡΑ. Επιπλέον, προτείνουμε ότι η μελέτη της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης μέσω διαφορετικών τύπων RNA μορίων έχει ιδιαίτερη σημασία στην εξέλιξη της αρθρίτιδας. Η ανάδειξη του ρόλου των μορίων RNA στη νόσο, μπορεί να αποτελέσει άλλο ένα εργαλείο για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών σχημάτων και να προωθήσει την επιστήμη τόσο στην εύρεση νέων τεχνολογικών μέσων στόχευσης όσο και στον κοινωνικό της ρόλο, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανακούφιση των ασθενών με ΡΑ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
MicroRNAs, Ινοβλάστες, Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
344
Αριθμός σελίδων:
127
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-06-02.

FANI_ROUMELIOTI_PhDTHESIS.pdf
6 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-06-02.