Αποτελεσματικότητα και ανεκτικότητα φαρμακευτικών παρεμβάσεων στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου σε ενήλικες ασθενείς: Συστηματική ανασκόπηση και Μετα-Ανάλυση Δικτύου

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257637 36 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανάπτυξη Νέων Φαρμάκων: Έρευνα, Κυκλοφορία και Πρόσβαση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-21
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Λιαποδημήτρης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Συρίγος Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στεργίου Γεώργιος, Καθηγητής , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γκιόζος Ιωάννης, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποτελεσματικότητα και ανεκτικότητα φαρμακευτικών παρεμβάσεων στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου σε ενήλικες ασθενείς: Συστηματική ανασκόπηση και Μετα-Ανάλυση Δικτύου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αποτελεσματικότητα και ανεκτικότητα φαρμακευτικών παρεμβάσεων στην αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου σε ενήλικες ασθενείς: Συστηματική ανασκόπηση και Μετα-Ανάλυση Δικτύου
Περίληψη:
Γενικό Πλαίσιο: Παροξυσμικός Καρκινικός Πόνος ορίζεται μια παροδική έξαρση του πόνου που εμφανίζεται στο πλαίσιο σταθερού και επαρκώς ελεγχόμενου πόνου υποβάθρου σε ασθενείς με καρκίνο. Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο με επιπολασμό που κυμαίνεται από 40% έως 90%.
Σκοπός: Η αξιολόγηση και η σύγκριση της κλινικής αποτελεσματικότητας και αποτελεσματικότητας, διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων, στην αντιμετώπιση του Παροξυσμικού Καρκινικού Πόνου σε ενήλικες ογκολογικούς ασθενείς που λαμβάνουν καθημερινά σταθερή δόση οπιοειδών και έχουν σταθερό πόνο υποβάθρου, μέσω πραγματοποίησης Μετα-Ανάλυσης Δικτύου.
Μέθοδος: Η εργασία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες της PRISMA. Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Scopus, Cochrane και στα μητρώα clinicaltrials.gov και eudract.ema.europa.eu. Συμπεριλήφθηκαν Διπλά Τυφλές Τυχαιοποιημένες Ελεγχόμενες Δοκιμές, σε ενήλικες με οποιοδήποτε με οποιοδήποτε είδος καρκίνου και οι οποίοι πάσχουν από επεισόδια Παροξυσμικού Καρκινικού Πόνου, έχοντας σταθερό πόνο υποβάθρου, επαρκώς ελεγχόμενο με οπιοειδή. Ο κίνδυνος μεροληψίας αξιολογήθηκε με το εργαλείο Cochrane Risk of Bias 1. Η αξιοπιστία των ενδείξεων αξιολογήθηκε με το σύστημα GRADE. Η Μετα-Ανάλυση Δικτύου πραγματοποιήθηκε με τη χρήση των προγραμμάτων Review Manager 5.4 και Metainsight V4.0.0 Beta.
13
Αποτελέσματα: Συμπεριλήφθηκαν 12 μελέτες, με συνολικά 1827 ασθενείς και έως 7876 επεισόδια Παροξυσμικού Καρκινικού Πόνου. Το Ενδορινικό σπρέι Φεντανύλης εμφανίζεται ως το σκεύασμα με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι όλων των υπολοίπων για την αντιμετώπιση επεισοδίων Παροξυσμικού Καρκινικού Πόνου ογκολογικών ασθενών, σε όλα τα μέτρα έκβασης που αξιολογήθηκε. Ακολουθεί το Υπογλώσσιο σπρέι Φεντανύλης και έπειτα κατά σειρά τα: Ρινικό σπρέι πηκτίνης Φεντανύλης, Υπογλώσσιο δισκίο Φεντανύλης και από του στόματος διαβλεννογονική κιτρική Φεντανύλης, ενώ πιο χαμηλά στη κατάταξη βρίσκονται το Παρειακό δισκίο Φεντανύλης, η από του στόματος Μορφίνη Άμεσης Αποδέσμευσης και η Παρειακή διαλυτή μεμβράνη Φεντανύλης. Τα δεδομένα ανεκτικότητας δεν ήταν δυνατόν να αναλυθούν ποσοτικά. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, το Ενδορινικό σπρέι Φεντανύλης παρουσίασε κλινικά σημαντική μείωση της έντασης του πόνου σε 3 μέτρα έκβασης, ενώ το Υπογλώσσιο σπρέι Φεντανύλης σε 2 από τα 3 στα οποία αξιολογήθηκε.
Συμπεράσματα: Εξατομικευμένη θεραπεία συνίσταται για την αντιμετώπιση του Παροξυσμικού Καρκινικού Πόνου σε ογκολογικούς ασθενείς. Το Ενδορινικό σπρέι Φεντανύλης και το Υπογλώσσιο σπρέι Φεντανύλης, μπορούν να αξιοποιηθούν στη σύγχρονη κλινική πράξη, υποκαθιστώντας την Μορφίνη και άλλες μορφές Φεντανύλης. Αναγκαία κρίνεται η πραγματοποίηση νέων καλά σχεδιασμένων υψηλής ποιότητας Διπλά Τυφλών Τυχαιοποιημένων Ελεγχόμενων Head to Head συγκρίσεων μεταξύ των διάφορων διαβλεννογόνιων σκευασμάτων Φεντανύλης, για την εξαγωγή ισχυρότερων και ασφαλέστερων πορισμάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παροξυσμικός καρκινικός πόνος, Αντιμετώπιση, Φαρμακευτικές παρεμβάσεις, Οπιοειδή αναλγητικά, Μετα-ανάλυση δικτύου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
273
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Liapodimitris_Dimitrios_MSc.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.