Απόπειρες ανάγνωσης της μεταπολεμικής γειτονιάς: το πρόγραμμα HUCO του Κ.Α. Δοξιάδη, 1960-1972

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257929 53 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία: ελληνοβενετικός, οθωμανικός, νεότερος ελληνικός κόσμος
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-25
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Χολέβας Μανιάτης Φοίβος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δήμητρα Λαμπροπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Βαγγέλης Καραμανωλάκης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Ευάνθης Χατζηβασιλείου Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Απόπειρες ανάγνωσης της μεταπολεμικής γειτονιάς: το πρόγραμμα HUCO του Κ.Α. Δοξιάδη, 1960-1972
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Απόπειρες ανάγνωσης της μεταπολεμικής γειτονιάς: το πρόγραμμα HUCO του Κ.Α. Δοξιάδη, 1960-1972
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι το ερευνητικό πρόγραμμα της Ανθρώπινης Κοινότητας του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, τα έτη 1960-1972. Η κύρια πηγή πρωτογενούς υλικού ήταν τα Αρχεία Δοξιάδη, Μουσείο Μπενάκη.
Οι ερευνητές του HUCO, και φυσικά ο Δοξιάδης, οραματίστηκαν την Αθήνα ως ένα εργαστήριο Οικιστικών ιδεών στο πλαίσιο των γειτονιών. Αυτή η εργασία επιχειρεί μια προσεκτική ανάγνωση του προγράμματος HUCO από τη σκοπιά των ερευνητών.
Εξετάζω τους τρόπους με τους οποίους οι σχεδιαστές και άλλοι επιστήμονες της Οικιστικής αντιλήφθηκαν τη σύγχρονη γειτονιά, σε σχέση με τις κοινωνικές επιστήμες της εποχής. Η βασική μου υπόθεση είναι ότι οι ερευνητές της HUCO δημιούργησαν μια ιδανική εικόνα της γειτονιάς, συγχωνεύοντας τις έννοιες της ελληνικής ανοικοδόμησης, του Ψυχρού Πολέμου και της Θεωρίας Εκσυγχρονισμού.
Τα αρχεία HUCO έδειξαν μια συνεχή θεωρητική ρευστότητα και έναν διαρκή αναπροσανατολισμό των στόχων, των ιδεών και της μεθοδολογίας του προγράμματος. Αυτό, υποστηρίζω, μπλόκαρε την επεξεργασία των δεδομένων και είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας αυθαίρετης εικόνας που, σε μεγάλο βαθμό, αντικατόπτριζε τις αντιλήψεις των ερευνητών. Επιπλέον, οι ερευνητές του HUCO προσέγγισαν τις κοινωνικές πτυχές της γειτονιάς με μεγάλη αμηχανία. Όπως υποστηρίζω, αυτό οφειλόταν στην επίδραση της Θεωρίας του Εκσυγχρονισμού στις Οικιστικές ιδέες.
Η Ανθρώπινη Κοινότητα ήταν μια ιδανική κοινότητα σε αντίθεση με το δυστοπικό παρόν της εποχής. Υπό αυτή την έννοια, προτείνω, τέλος, ότι μπορούμε να αντιληφθούμε τη γειτονιά του HUCO ως μια μορφή ουτοπίας στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Οικιστική, Δοξιάδης, μεταπολεμική γειτονιά, ελληνική ανασυγκρότηση, ανθρώπινη κοινότητα, εκσυγχρονισμός, ψυχρός πόλεμος πολεοδομία,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
267
Αριθμός σελίδων:
118
ΧΟΛΕΒΑΣ-ΜΑΝΙΑΤΗΣ_ΜΔΕ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο