Το μαντείο του Τροφωνίου στη Λεβάδεια

Διπλωματική Εργασία uoadl:3257940 178 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-25
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Υφαντής Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σελήνη Ψωμά, Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας, Τομέας Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Νικόλαος Γιαννακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Τομέας Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Σοφία Ανεζίρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας, Τομέας Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το μαντείο του Τροφωνίου στη Λεβάδεια
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το μαντείο του Τροφωνίου στη Λεβάδεια
Περίληψη:
Αντικείμενο της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι η πολύπλευρη επισκόπηση μιας από τις μεγάλες μυθικο-θρησκευτικές μορφές της Βοιωτίας, του Τροφωνίου, και του χρηστηρίου του στην αρχαία Λεβάδεια.
Στο πρώτο μέρος, μετά από μια σύντομη επισκόπηση των σχετικών γραμματειακών πηγών, αναλύεται η τοπογραφία του Τροφωνίου και της ευρύτερης περιοχής του, όπως προκύπτει από τις πρωτογενείς πηγές και τα ανασκαφικά δεδομένα, ενώ συζητούνται και οι εορτές των Βασιλείων και των Τροφων(ε)ίων.
Το επόμενο τμήμα είναι αφιερωμένο στην τροφώνεια μυθολογία. Από τις φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους μυθικές εκδοχές μέχρι τις επίμονες συσχετίσεις του Τροφωνίου με συγγενικές μορφές στα κείμενα ελληνιστικών και μεταγενεστέρων συγγραφέων, επιχειρείται η κατανόηση της μυθολογικής φυσιογνωμίας του και η αποσαφήνιση της αμφίσημης οντολογικής φύσης του.
Στο τρίτο μέρος αναλύονται τα επιμέρους στάδια του ιδιόμορφου και περίπλοκου τελετουργικού του Τροφωνίου, από τους προπαρασκευαστικούς καθαρμούς και τις αποχές μέχρι την πόση των υδάτων της Λήθης και της Μνημοσύνης και την αυτοπρόσωπη υποχθόνια συνάντηση του προσκυνητή με τον Τροφώνιο. Με οδηγούς τα κείμενα του Παυσανία και του Πλουτάρχου, και αξιοποιώντας τα ευρήματα και συμπεράσματα των συγχρόνων νευροεπιστημών, επιχειρείται μια διεπιστημονική προσέγγιση και ερμηνεία της εμπειρίας του χρηστηριαζομένου κατά την κατάβασίν του στο μαντικό χάσμα γῆς.
Το τέταρτο μέρος πραγματεύεται ποικίλες όψεις της λεβαδειακής λατρείας, από τις μυστηριακές και χθόνιες πτυχές της έως τον εντοπισμό ορφικών και πυθαγορείων αντιλήψεων, ακόμη και σαμανιστικών ιχνών στο μυθικό – λατρευτικό σύμπλεγμα του Τροφωνίου. Στο τελευταίο μέρος μελετάται το πάνθεον του ιερού, αποτελούμενο από τις διάφορες θεότητες που δορυφορούνται γύρω από τον πυρήνα της λατρείας, σε στενότερη ή χαλαρότερη σχέση με αυτήν.
Απώτερος σκοπός του γράφοντος είναι η παροχή μιας συνεχούς και κατατοπιστικής εικόνας σχετικά με το φαινόμενο του Τροφωνίου της Λεβαδείας, από τα μυθολογικά παρακλάδια της ιστορίας του μέχρι το προσεκτικά ενορχηστρωμένο, «εξωτικό» τελετουργικό του ιερού του: ποιες ιδέες αντιπροσώπευε στον ελληνικό νου, με ποιες πραγματικότητες συνδεόταν το όνομά του,
ποιος ήταν ο χαρακτήρας της λατρείας του και – το μεγαλύτερο μυστήριο όλων – τι εκτυλισσόταν στα βάθη του σπηλαιώδους αδύτου του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Τροφώνιος, Τροφώνιον, Λεβάδεια, μαντείο, λατρεία, Βοιωτία, αρχαία ελληνική θρησκεία, χθόνιες λατρείες, ηρωοολατρεία,μαντική, κατάβασις, καταστάσεις τροποιημένης συνείδησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
414
Αριθμός σελίδων:
109
Το μαντείο του Τροφωνίου στη Λεβάδεια.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο