Ἐκ τῶν Ἠρίων: Αλάβαστρα και Λήκυθοι του Ζωγράφου της Διπλής Σειράς

Διπλωματική Εργασία uoadl:3259128 84 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-25
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Τάραντου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευρυδίκη Κεφαλίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Δημήτρης Πλάντζος, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Νικόλας Δημάκης, Επίκ. Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ἐκ τῶν Ἠρίων: Αλάβαστρα και Λήκυθοι του Ζωγράφου της Διπλής Σειράς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ἐκ τῶν Ἠρίων: Αλάβαστρα και Λήκυθοι του Ζωγράφου της Διπλής Σειράς
Περίληψη:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζονται τα 39 αλάβαστρα και λήκυθοι που αποδίδονται στον Ζωγράφο της Διπλής Σειράς, πρώιμο κλασικό αγγειογράφο του αττικού Κεραμεικού, το έργο του οποίου τοποθετείται στο δεύτερο τέταρτο του 5ου αι. π.Χ. Αν και πρόκειται για αγγειογράφο με μικρή παραγωγή, η μελέτη του μπορεί να συμβάλει στην αρχαιολογική έρευνα, όπως και στις γενικότερες γνώσεις μας για την εποχή και την περιοχή/ές της δράσης του. Για την αναγνώρισή του ακολουθείται η κλασική μέθοδος του J. Beazley, λαμβάνοντας, φυσικά, υπόψη πως πρόκειται για μία επινοημένη εικαστική προσωπικότητα. Σκοπός της εργασίας είναι να συγκεντρώσει και να παρουσιάσει το έργο του Ζωγράφου της Διπλής Σειράς, όπως, επίσης, να το ερμηνεύσει, μέσω της διερεύνησης του ευρύτερου πλαισίου παραγωγής, αλλά και του τρόπου κατανόησης και χρήσης των συγκεκριμένων αγγείων από τους κατόχους τους στην αρχαιότητα.
Η διάρθρωση της εργασίας εκτείνεται σε οκτώ κύρια μέρη. Η Εισαγωγή πραγματεύεται στοιχεία σχετικά με το συμβατικό όνομα του ζωγράφου, τα σχήματα των αγγείων του, τα γυναικεία εικονογραφικά θέματα που συχνά επιλέγει, τη χρήση των αγγείων, όπως και τον τόπο εύρεσής τους. Στο Κεφάλαιο Ι γίνεται αναφορά στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της κεραμικής μορφής του αλαβάστρου και της ληκύθου στον αττικό Κεραμεικό. Επίσης, αναλύεται εκτενώς το σχήμα των αγγείων του ζωγράφου. Στο Κεφάλαιο ΙΙ εξετάζονται τα τεχνικά και τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά των αγγείων του, όπως και τα δευτερεύοντα διακοσμητικά μοτίβα και οι επιγραφές που τα κοσμούν. Στο Κεφάλαιο ΙΙΙ θίγεται το ζήτημα της εικονιστικής αφήγησης των εικόνων κάθε αγγείου, δηλαδή ο τρόπος πρόσληψής τους από τον θεατή, ενώ, επίσης, επιχειρείται η ανάλυση και η ερμηνεία τους, όπως και η αποσαφήνιση των συμβολισμών τους. Τέλος, διατυπώνονται τα γενικά συμπεράσματα. Έπεται ο Κατάλογος Ι με τα αγγεία που βρίσκονται σε μουσεία ανά τον κόσμο και ο Κατάλογος ΙΙ με τα 14 αγγεία της συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, τα οποία μελετήθηκαν από κοντά. Η εργασία κλείνει με το συμπληρωματικό παράρτημα με τους Πίνακες εικόνων και σχεδίων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Αλάβαστρα, λήκυθοι, αττικά αγγεία, ταφικά αγγεία, πρώιμος κλασικός αγγειογράφος του αττικού Κεραμεικού, Ζωγράφος της Διπλής Σειράς
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
310
Αριθμός σελίδων:
144
ΜΔΕ_Αλάβαστρα και Λήκυθοι του Ζωγράφου της Διπλής Σειράς_ Τάραντου Δήμητρα.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο