Ο θεσμός της κληρονομικής αναξιότητας στο ελληνικό δίκαιο: Νομοθετική ρύθμιση και νομολογιακή αντιμετώπιση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3259141 42 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γενικό Αστικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-01-25
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Πλατανίτης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1) Dimitra Papadopoulou, Professor, Law School, National and Kapodistrian University of Athens, 2) Ioanna Kondili, Associate Professor, Law School, National and Kapodistrian University of Athens, 3) Vagias Panagiotopoulos, Assistant Professor, Law School, National and Kapodistrian University of Athens.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο θεσμός της κληρονομικής αναξιότητας στο ελληνικό δίκαιο: Νομοθετική ρύθμιση και νομολογιακή αντιμετώπιση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο θεσμός της κληρονομικής αναξιότητας στο ελληνικό δίκαιο: Νομοθετική ρύθμιση και νομολογιακή αντιμετώπιση
Περίληψη:
Με την παρούσα εργασία θα επιχειρηθεί η πλήρης διαφώτιση των πτυχών της κληρονομικής αναξιότητας. Εν πρώτοις, θα διερευνήσουμε την έννοια και τα βασικά γνωρίσματα της κληρονομικής αναξιότητας, αναζητώντας τη δικαιολογητική βάση θέσπισής της και αντιδιαστέλλοντάς την από συγγενείς θεσμούς. Εν συνεχεία, θα εξετάσουμε ενδελεχώς τους κατ’ ιδίαν λόγους, εξαιτίας των οποίων ένας κληρονόμος (αλλά και κληροδόχος ή καταπιστευματοδόχος) δύναται να εκπέσει της κληρονομικής διαδοχής, καθώς και τη δυνατότητα του κληρονομουμένου να αποτρέψει την επέλευση της αναξιότητας με την παροχή συγγνώμης στον ανάξιο. Ειδικό βάρος θα δοθεί στη διαδικασία κήρυξης της αναξιότητας, καθώς και στις προϋποθέσεις άσκησης και τις ιδιαίτερες εκφάνσεις του δικαιώματος για κήρυξη της αναξιότητας. Κατόπιν, θα ασχοληθούμε με τις έννομες συνέπειες που επάγεται η κήρυξη της αναξιότητας και, συγκεκριμένα, με τα τρία «πλάσματα δικαίου» που καθιερώνει ο νομοθέτης. Τέλος, θα ανατρέξουμε σε ειδικότερα ζητήματα που άπτονται του θεσμού της κληρονομικής αναξιότητας, όπως είναι η προστασία των τρίτων που συναλλάχθηκαν με τον ανάξιο κληρονόμο και η κήρυξη ως αναξίων και άλλων -πέραν του κληρονόμου- προσώπων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Αστικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
κληρονομική αναξιότητα, κληρονομικό δίκαιο, κληρονόμος, συγγνώμη, έκπτωση αναξίου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
54
Ο θεσμός της κληρονομικής αναξιότητας στο ελληνικό δίκαιο - Νομοθετική ρύθμιση και νομολογιακή αντιμετώπιση.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


Πλατανίτης ΥΔ.pdf
407 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.