“Τα χαρακτηριστικά οι μέθοδοι και τα οφέλη της μουσικής αγωγής στην προσχολική ηλικία, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης”.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3260087 86 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μουσική Εκπαίδευση σε Τυπικά και Άτυπα Περιβάλλοντα
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-19
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Βρουστούρη Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Οι επιβλέπουσες καθηγήτριες της διπλωματικής εργασίας, αποτελούσαν ταυτόχρονα και την τριμελή επιτροπή εξέτασης.
1) Αγγελική Τριανταφυλλάκη, Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, με τίτλο '' Μουσική εκπαίδευση σε τυπικά και άτυπα περιβάλλοντα'', Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2) Σμαράγδα Χρυσοστόμου, Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, με τίτλο '' Μουσική εκπαίδευση σε τυπικά και άτυπα περιβάλλοντα'', Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
3) Χριστιάννα Αδαμοπούλου, Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, με τίτλο '' Μουσική εκπαίδευση σε τυπικά και άτυπα περιβάλλοντα'', Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
“Τα χαρακτηριστικά οι μέθοδοι και τα οφέλη της μουσικής αγωγής στην προσχολική ηλικία, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης”.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
“Τα χαρακτηριστικά οι μέθοδοι και τα οφέλη της μουσικής αγωγής στην προσχολική ηλικία, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης”.
Περίληψη:
Στην εν λόγω ερευνητική εργασία, αρχικά περιγράφονται και παρουσιάζονται αναλυτικά, ποικίλα γενικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της προσχολικής ηλικίας και της μουσικής αγωγής στην προσχολική ηλικία, με αναφορές σε σύγχρονες και παλαιότερες βιβλιογραφικές έρευνες, οι οποίες τα τεκμηριώνουν επιστημονικά. Κατόπιν αναλύονται τα οφέλη της μουσικής αγωγής , σύμφωνα με έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, καθώς και με την άποψη των σχετικών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τέλος, πραγματοποιείται μία διεξοδική περιγραφή των διαφόρων πλαισίων της μουσικής αγωγής και εκπαίδευσης και δύο μουσικοπαιδαγωγικών μεθόδων και συστημάτων, του Orff και του Kodaly. Η σημασία της συγκεκριμένης έρευνας, έγκειται στην αναγκαιότητα της ανάδειξης των τεχνών γενικότερα και της μουσικής εκπαίδευσης ειδικότερα, ως γνωστικά αντικείμενα, το οποία προσφέρουν ποικίλα οφέλη και είναι υψίστης σημασίας για τη συνολική ανάπτυξη των παιδιών προσχολικής ηλικίας, ωστόσο είναι παραγκωνισμένα ακόμη και σήμερα.

Όσον αφορά το σκοπό της, αυτός είναι η καταγραφή, η διερεύνηση και η ανάλυση των χαρακτηριστικών και των θετικών επιδράσεων της ένταξης μουσικών δραστηριοτήτων στην προσχολική αγωγή σε τυπικά και άτυπα πλαίσια, όπως τα αντιλαμβάνονται οι μουσικοί-παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας που δραστηριοποιούνται σε αυτά. Η μεθοδολογία που εφαρμόζεται είναι η ποιοτική προσέγγιση ενώ ως εργαλείο συλλογής δεδομένων είναι η ημιδομημένη συνέντευξη. Το δείγμα αποτελείται από πέντε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι διδάσκουν μουσική κατά κύριο λόγο σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι η μουσική αγωγή στην προσχολική ηλικία, εκτός από την ανάπτυξη μουσικών ικανοτήτων, προσφέρει σημαντικά και πολλαπλά οφέλη, σε όλους τους τομείς της ανάπτυξης των μικρών παιδιών, όπως είναι ο γνωστικός, ο κοινωνικοσυναισθηματικός, καθώς και ο κιναισθητικό-κινητικός.

Τέλος, κάποιες πιθανές θεματικές προεκτάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη συγκεκριμένη ερευνητική εργασία, είναι η σε βάθος μελέτη των στοιχείων που συνδέουν την κίνηση με τη μουσική αγωγή, καθώς επίσης και η έρευνα για τη σύνδεση της μουσικής αγωγής και τα γνωστικά οφέλη που αυτή προσφέρει με τον επιστημονικό κλάδο της νευροεπιστήμης, ο οποίος μελετάει εγκεφαλικές δομές και συνάψεις του ανθρώπινου εγκεφάλου υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Επιπλέον, θα μπορούσε να γίνει μία συγκριτική μελέτη των εκπαιδευτικών πλαισίων της μουσικής αγωγής και να διερευνηθούν τα αντίστοιχα όμοια ή διαφορετικά οφέλη και οι ικανότητες που αναπτύσσονται στο εκάστοτε πλαίσιο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
Προσχολική ηλικία, μουσική αγωγή, εξωμουσικά οφέλη, μουσικά οφέλη, εκπαιδευτικά πλαίσια, μουσικοπαιδαγωγικές μέθοδοι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
70
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΒΡΟΥΣΤΟΥΡΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
558 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.