Αξιολόγηση της επίδρασης της γήρανσης στην αντοχή συγκόλλησης της ζιρκονίας μετά από διαφορετικές επεξεργασίες καθαρισμού της επιφάνειας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3305181 33 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προσθετική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-03-19
Έτος εκπόνησης:
2022
Συγγραφέας:
Κολοβός Δημήτρης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σιλβέστρος Σπυρίδων , Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Παπαβασιλείου Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Καμποσιώρα Φώφη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αξιολόγηση της επίδρασης της γήρανσης στην αντοχή συγκόλλησης της ζιρκονίας μετά από διαφορετικές επεξεργασίες καθαρισμού της επιφάνειας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αξιολόγηση της επίδρασης της γήρανσης στην αντοχή συγκόλλησης της ζιρκονίας μετά από διαφορετικές επεξεργασίες καθαρισμού της επιφάνειας
Περίληψη:
Εισαγωγή
Τα κεραμικά με βάση τη ζιρκονία, ιδίως τα πολυκρυσταλλικά τετραγωνικής ζιρκονίας σταθεροποιημένης με ύττρια (Y-TZP), είναι τα πιο εκτενώς μελετημένα στην οδοντιατρική. Η επιβίωση των αποκαταστάσεων Y-TZP εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την ανθεκτικότητα της διεπιφάνειας, μεταξύ της αποκατάστασης και του δοντιού, η οποία αποτελεί τον πιο αδύναμο κρίκο αυτών των αποκαταστάσεων. Έχουν προταθεί διάφορες μέθοδοι για την επεξεργασία και τον καθαρισμό της εσωτερικής επιφάνειας της αποκατάστασης πριν από τη συγκόλληση.

Σκοπός
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αξιολόγηση της επίδρασης της γήρανσης στην αντοχή της συγκόλλησης μετά από διαφορετικές επεξεργασίες καθαρισμού της επιφάνειας ζιρκονίας .

Υλικά και μέθοδοι
Πρώτη φάση: Κατασκευάστηκαν 30 δοκίμια με την ενσωμάτωση των ράβδων ζιρκονίας σε κυλινδρικές προσαρμοσμένες μήτρες ακρυλικής ρητίνης. Στη συνέχεια οι δίσκοι εμβαπτίστηκαν σε φρέσκο ανθρώπινο σάλιο για 60 s.
Δεύτερη φάση: 10 δείγματα καθαρίστηκαν με καταιονισμό νερού (CG), 10 δείγματα όμοια με τα προηγούμενα καθαρίστηκαν σε λουτρό υπερήχων(UL), 10 ακόμη δείγματα υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με διάλυμα καθαρισμού Ivoclean(IV). Όλα τα δοκίμια συγκολλήθηκαν με SpeedCem Plus.
Τρίτη φάση :Τα δοκίμια υποβλήθηκαν σε 500 κύκλους thermocycling από 5ο C έως 55ο C σύμφωνα με το πρότυπο ISO 11405:2003.
Τέταρτη φάση: Μετά τη θερμική κόπωση των δοκιμίων διενεργήθηκε δοκιμή αντοχής του δεσμού συγκόλλησης σε διατμητικές τάσεις στο Tensometer 10, Monsanto , (ικανότητα 10kN, 1.000 kgf/2200lbf) Part No. TC914

Αποτελέσματα
Η επίδραση του καθαριστικού παράγοντα στην αντοχή δεσμού μεταξύ ζιρκονίας και ρητινώδους κονίας ήταν στατιστικά σημαντική . Τα δοκίμια που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με τον παράγοντα Ivoclean παρουσίασαν την υψηλότερη αντοχή συγκόλλησης.

Συμπέρασμα
Ο επιφανειακός καθαρισμός των αποκαταστάσεων ζιρκονίας μετά από κλινική δοκιμή με το Ivoclean φαίνεται να είναι μια αξιόπιστη μέθοδος που δίνει υψηλότερη αντοχή δεσμού από άλλες προτεινόμενες μεθόδους στη βιβλιογραφία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ζιρκόνια,Γήρανση,Συγκόλληση,Σάλιο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
88
Αριθμός σελίδων:
45
Kolovos_Dimitrios_Master.pdf (18 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο