Στάσεις απέναντι στη χρήση Υβριστικού Λόγου : Μια κοινωνιο-πραγματολογική οπτική

Διπλωματική Εργασία uoadl:3322997 48 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γλωσσολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-30
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Βαλκάνου Παρασκευή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπέλλα Σπυριδούλα, Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή
Γούτσος Διονύσης, Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή
Μόζερ Αμαλία, Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή
Πρωτότυπος Τίτλος:
Στάσεις απέναντι στη χρήση Υβριστικού Λόγου : Μια κοινωνιο-πραγματολογική οπτική
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Στάσεις απέναντι στη χρήση Υβριστικού Λόγου : Μια κοινωνιο-πραγματολογική οπτική
Περίληψη:
Σκοπό της παρούσας έρευνας συνιστά η εξέταση της αποδοχής ή της απόρριψης του ΥΛ σε ορισμένα περικείμενα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται σε τι βαθμό επηρεάζεται η στάση απέναντι στη χρήση ΥΛ από τις μεταβλητές 1)του φύλου, 2)της ηλικίας και 3)της σχέσης μεταξύ των ομιλητών.
Για την διερεύνηση των παραπάνω ζητημάτων χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός ποσοτικής και ποιοτικής έρευνας. Η ποσοτική έρευνα πραγματοποιείται με τη χρήση ερωτηματολογίου προκειμένου να αναδειχθεί η γνώμη του ευρύτερου πληθυσμού για τη χρήση του ΥΛ από άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η ποιοτική έρευνα επιλέγεται για να εντοπιστούν οι λόγοι πίσω από τις αντιλήψεις αυτές. Παράλληλα, χρησιμοποιείται και για να εξεταστούν περιβάλλοντα που υπάρχει φιλική σχέση μεταξύ του ομιλητή και του ακροατή και κάποιος υβριστικός όρος απευθύνεται από τον πρώτο στον τελευταίο. Εν προκειμένω, επιλέγεται η εξέταση της κλητικής προσφώνησης «μαλάκα», η οποία παρουσιάζεται πολύ δημοφιλής στην ελληνική γλώσσα.
Τελικά, η ανάλυση καταλήγει, αρχικά, στο γεγονός ότι ένα μέρος του πληθυσμού θεωρεί τη χρήση ΥΛ από τις γυναίκες περισσότερο απορριπτέα συγκριτικά με τη χρήση του από τους άνδρες. Παρομοίως, για ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τον ΥΛ σε κανένα απολύτως περικείμενο. Αντίθετα, η χρήση υβριστικών όρων σε περιβάλλοντα μεταξύ φίλων φαίνεται να είναι εντελώς αποδεκτή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
ΥΛ, φύλο, παιδί, περικείμενο, φίλοι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
64
Στάσεις απέναντι στη χρήση Υβριστικού Λόγου- Διπλωματική εργασία 2022 - Βαλκάνου Παρασκευή.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο