Αποκατάσταση σε καρδιοογκολογικούς ασθενείς

Διπλωματική Εργασία uoadl:3329435 21 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Καρδιοπνευμονική Αποκατάσταση και Αποκατάσταση Πασχόντων ΜΕΘ
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-31
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Παπαϊωάννου Νεφέλη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Nικόλαος Kουλούρης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ηλίας Γιαλάφος, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωσταντίνος Δάβος, Εξωτερικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποκατάσταση σε καρδιοογκολογικούς ασθενείς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αποκατάσταση σε καρδιοογκολογικούς ασθενείς
Περίληψη:
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο καρκίνος είναι σήμερα η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και αναμένεται ότι μέχρι το 2026, ο αριθμός των ανθρώπων που θα έχουν επιζήσει από καρκίνο οποιουδήποτε είδους θα έχει ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια.
Από την εποχή του Burchenal, έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στον κόσμο της χημείας, οι οποίες οδήγησαν στην ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων αποτελεσματικά στην παροχή βοήθειας σε ασθενείς με καρκίνο και η ανάπτυξη φαρμακευτικών ουσιών με χαμηλότερο επίπεδο τοξικότητας από παλιότερα για την θεραπεία του καρκίνου.Πλέον θεωρείται ότι είναι δυνατή η διάγνωση, η παρακολούθηση και η θεραπεία του καρκίνου μέσω μιας ολοκληρωμένης κατανόησης των γενετικών και βιοχημικών οδών.
Η μείωση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου και του θανάτου από αυτόν,καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών, είναι οι θεμελιώδεις στόχοι της μάχης κατά του καρκίνου, η οποία απαιτεί την υιοθέτηση προληπτικών παρεμβάσεων, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας, φροντίδας και αποκατάστασης.Η καταπολέμηση του καρκίνου θα πρέπει να θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής για την υγεία και η εφαρμογή μέτρων θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την βελτίωσητης υγείας του πληθυσμού.
Ιστορικά, η άσκηση ήταν απόλυτη αντένδειξη κατά τη θεραπεία του καρκίνου. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη σταδιακά αναθεωρείται λόγω της πληθώρας ερευνητικών δεδομένων που καταδεικνύουν ότι η άσκηση όχι μόνο μειώνει την τοξικότητα της θεραπείας, αλλά αυξάνει και την αποτελεσματικότητά της.Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης τουλάχιστον 13 μορφών καρκίνου και βελτιώνει την κυτταρική ανοσία, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης κινητοποιούνται τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.Επιπλέον, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου και να μειώσει την πιθανότητα μετάστασης.
Το 1993, ο ΠΟΥ όρισε την καρδιακή αποκατάσταση ως όλες τις δραστηριότητες που απαιτούνται για να επηρεαστεί θετικά η υποκείμενη αιτία της νόσου.Η συμμετοχή σε πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και διευκολύνει την ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα και μειώνει θνησιμότητα.
Οι ερευνητές ανακαλύπτουν έναν αυξανόμενο αριθμό ομοιοτήτων μεταξύ του καρκίνου και της καρδιαγγειακής νόσου. Οι επιζώντες έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεταβλητές που ευνοούν τις καρδιακές παθήσεις και έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με άτομα ίδιας ηλικίας που δεν πάσχουν από καρκίνο.Η συμμετοχή των ασθενών σε ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης σχετίζεται με λιγότερες επανεισαγωγές στο νοσοκομείο το έτος μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Aποκατάσταση, Kαρκίνος, Άσκηση, Καρδιοογκολογία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
111
Αριθμός σελίδων:
67
ΝΕΦΕΛΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ 30.3.pdf (915 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο