Μεταηθική και ηθική του Franz Brentano

Διπλωματική Εργασία uoadl:3329484 107 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμοσμένη Ηθική
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-30
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Ζέρβας Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στέλιος Βιρβιδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιώργος Κωστελέτος, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ

Μαρία Χωριανοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Τμήμα Φιλοσοφίας.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταηθική και ηθική του Franz Brentano
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεταηθική και ηθική του Franz Brentano
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την ηθική και μεταηθική σκέψη του Γερμανού φιλοσόφου Franz Brentano (1838-1917). Η παρουσίαση των θέσεων του φιλοσόφου θα βασιστεί στα δύο κείμενά του για την ηθική, στο: Για την Προέλευση της Ηθικής Γνώσης (Vom Ursprung sittlicher Erkenntnis, 1934) και στις παραδόσεις του για την Θεμελίωση και την Οικοδόμηση της Ηθικής (Grundlegung und Aufbau der Ethik, 1952). Το πρώτο μέρος της εργασίας περιλαμβάνει ένα σύντομο βιογραφικό σχεδίασμα και την επίδραση του Brentano στη φιλοσοφία. Παρουσιάζεται ακόμα η εκδοτική ιστορία των δύο παραπάνω κειμένων. Το δεύτερο μέρος εκθέτει αναλυτικά τη μεταηθική σκέψη του φιλοσόφου: το ζήτημα της ηθικής γνώσης και αλήθειας, τους τρόπους αναφοράς της ηθικής συνείδησης και την υφή της ηθικής κρίσης. Το μέρος αυτό τελειώνει με την απόπειρα μεταηθικής τοποθέτησης του φιλοσόφου ως ηθικού ρεαλιστή και ενορασιοκράτη. Το τρίτο μέρος παρουσιάζει την μπρεντανική ανάλυση του ύψιστου πρακτικού αγαθού, η οποία αποτελεί μια ωφελιμιστική ηθική με μια ιδιότυπη «κατηγορική προσταγή». Η πραγμάτωση των ατομικών ηθικών εντολών κλείνει το τρίτο μέρος. Tο τέταρτο μέρος εξετάζει την πρόσληψη και η αξιολόγηση της μεταηθικής σκέψης του Brentano από τον G.E. Moore. Η εργασία τελειώνει με ένα πέμπτο μέρος που εντάσσει τη μεταηθική του Brentano στη σύγχρονη μεταηθική συζήτηση και τη φαινομενολογική ηθική, προτείνοντας και ερευνητικά ζητήτηματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Φιλοσοφία- Ψυχολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Brentano, Προέλευση της Ηθικής γνώσης, Vom Ursprung sittlicher Erkenntnis, Θεμελίωση και Κατασκευή της Ηθικής, Grundlegung und Aufbau der Ethik ηθική, μεταηθική, ενορασιοκρατία, ηθικός ρεαλισμός, ηθική γνώση, ωφελιμισμός, G.E. Moore.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
104
Αριθμός σελίδων:
174
ΖΕΡΒΑΣ_120092_Brentano-3P.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο