Μελέτη της μεταβολής του χρώματος και της διαφάνειας ακρυλικών δοντιών οδοντοστοιχιών μετά από επιταχυνόμενη γήρανση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3329546 21 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προσθετική (Κλινικές Ειδικεύσεις)
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-05-31
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Ιγνατίου Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πολυχρονάκης Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Σαραφιανού Ασπασία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Ιόλη Αρτοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη της μεταβολής του χρώματος και της διαφάνειας ακρυλικών δοντιών οδοντοστοιχιών μετά από επιταχυνόμενη γήρανση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη της μεταβολής του χρώματος και της διαφάνειας ακρυλικών δοντιών οδοντοστοιχιών μετά από επιταχυνόμενη γήρανση
Περίληψη:
Σκοπός: Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επίδραση της επιταχυνόμενης γήρανσης στο χρώμα και την διαφάνεια των ακρυλικών δοντιών οδοντοστοιχιών.
Υλικά και μέθοδοι: Είκοσι ακρυλικά δόντια από καθέναν από τέσσερις διαφορετικούς τύπους (CosmoHXL-Degudent, Creopal-KLEMA Zahnproduktion, Executive-Degudent και Ivostar-Ivoclar Vivadent, n=80) χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία υποβλήθηκε σε επιταχυνόμενη γήρανση (n=10) και η άλλη χρησιμοποιήθηκε σαν ομάδα ελέγχου (n=10). Τα δόντια των ομάδων γήρανσης (n=40) υποβλήθηκαν στη διαδικασία της γήρανσης για 144 ώρες στα 765W/m2, διάστημα που αντιστοιχεί σε 432 κύκλους των 20 λεπτών. Οι μεταβολές του χρώματος και της διαφάνειας (ΔΕ* and ΔTP) όλων των δοντιών μετρήθηκαν με τη χρήση ενός τριχρωματικού χρωματόμετρου, με βάση το σύστημα CIE L*a*b* και τη φόρμουλα CIEDE2000, στην αρχή του πειράματος, και στα χρονικά διαστήματα που αντιστοιχούν σε 24, 72 και 144 ώρες. Τα πειραματικά δεδομένα αναλύθηκαν με τη χρήση της ανάλυσης διακύμανσης επαναλαμβανόμενων μετρήσεων κατά 3 κριτήρια (Three-way repeated measurements ANOVA), σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας α=0.05.
Αποτελέσματα: Η στατιστική ανάλυση των τιμών των μεταβλητών των διάφορων τύπων δοντιών στην αρχή της πειραματικής διαδικασίας με τις κατά ζεύγη συγκρίσεις στην ανάλυση της διακύμανσης επαναλαμβανόμενων μετρήσεων, υποδεικνύει στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των τύπων των δοντιών για όλες τις παραμέτρους. Οι τιμές ΔE*ab στις 144h μετά από επιταχυνόμενη γήρανση κυμάνθηκαν από 1,68 έως 2,63 μονάδες. Οι στατιστικές δοκιμασίες rmANOVAs για τα δεδομένα των χρωματικών διαφορών ΔΕ*ab υπέδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των μεθόδων επιταχυνόμενης γήρανσης και των διαφόρων τύπων δοντιών. Αναφορικά με τις αλληλεπιδράσεις χρόνου και επιταχυνόμενης γήρανσης, χρόνου και τύπου δοντιών και επιταχυνόμενης γήρανσης και τύπου δοντιών, οι post-hoc συγκρίσεις κατά ζεύγη έδειξαν διαφορές. Οι τιμές ΔE00 στις 144h μετά από επιταχυνόμενη γήρανση κυμάνθηκαν από 1,20 έως 2,07 μονάδες. Οι rmANOVAs έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χρονικών περιόδων γήρανσης, των τύπων ακρυλικών δοντιών και των διαδικασιών επιταχυνόμενης γήρανσης, οι οποίες ανευρέθηκαν από τις πολλαπλές συγκρίσεις κατά ζεύγη μέσω των διπλών παραγοντικών αλληλεπιδράσεων. Οι τιμές των F-κατανομών, που υπολογίστηκαν κατά την ανάλυση της διακύμανσης των επαναλαμβανόμενων μετρήσεων, έδειξαν ότι τη μεγαλύτερη επίδραση στις μεταβολές των παραμέτρων L*, a* και b* ασκεί κυρίως ο τύπος των δοντιών και η διαδικασία της επιταχυνόμενης γήρανσης. Αναφορικά με τις μεταβολές των μεταβλητών ΔE*ab και ΔE00, η μεγαλύτερη επίδραση φάνηκε να ασκείται από τις διαδικασίες της επιταχυνόμενης γήρανσης. Οι τιμές TP00 της παραμέτρου της διαφάνειας κυμάνθηκαν στις 144 ώρες μεταξύ 0,65 και 1,72 μονάδων, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τύπων δοντιών. Η μεταβολή της διαφάνειας (ΔTP) από την αρχή του πειράματος σε συνάρτηση με τον χρόνο ή τη διαδικασία γήρανσης δεν ήταν σημαντική. Η ανάλυση συσχέτισης έδειξε έναν μη σημαντικό ή πολύ μικρό συντελεστή συσχέτισης r μεταξύ των παραμέτρων της διαφάνειας και των μεταβλητών L* (r=-0.048), a* (r=-0.278), και b* (r=-0.198).
Συμπεράσματα: Σε όλους τους τύπους των ακρυλικών δοντιών διαπιστώθηκαν χρωματικές μεταβολές σε μονάδες ΔΕ*ab και ΔΕ00 από την επίδραση της επιταχυνόμενης γήρανσης. Ωστόσο, οι μεταβολές αυτές ήταν κάτω από το κλινικά αποδεκτό όριο. Τα δόντια Cosmo HXL εμφάνισαν την καλύτερη χρωματική σταθερότητα μεταξύ όλων των τύπων. Οι τιμές της ΔTP βρέθηκαν κάτω από το καθορισμένο αντιληπτό όριο για όλους τους τύπους, με τα ακρυλικά δόντια Ivostar να εμφανίζουν τις μικρότερες μεταβολές στη διαφάνεια.
Κλινική σημασία: Η χρωματική σταθερότητα των ακρυλικών δοντιών οδοντοστοιχιών θα πρέπει να επανεξετάζεται περιοδικά, καθώς η γήρανσή τους μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στο χρώμα τους. Η επιλογή του τύπου των ακρυλικών δοντιών είναι καθοριστικός παράγοντας για την βέλτιστη αισθητική απόδοση των ολικών οδοντοστοιχιών κατά τη διάρκεια της κλινικής τους χρήσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ακρυλικά δόντια, Χρώμα, Διαφάνεια, Επιταχυνόμενη γήρανση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
178
Αριθμός σελίδων:
159
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ignatiou_Dimitrios_Master.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.