Έκτακτη ιατρική φροντίδα στην κύηση: Ο ρόλος της κατ' οίκον επίσκεψης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3336374 79 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-07-17
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Ρόδης Διονύσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλανταρίδου Σοφία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καραλέξη Μαρία, Ακ.Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαλβατσιώτης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγήτης , Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Έκτακτη ιατρική φροντίδα στην κύηση: Ο ρόλος της κατ' οίκον επίσκεψης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Έκτακτη ιατρική φροντίδα στην κύηση: Ο ρόλος της κατ' οίκον επίσκεψης
Περίληψη:
Η ιατρική φροντίδα που παρέχεται στην κύηση τακτικά ή έκτακτα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδήγησαν στην θεαματική βελτίωση των δεικτών έκβασης της κύησης τόσο ιστορικά, όσο και με την άνοδο του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.
Ο όρος Έκτακτη Ιατρική Φροντίδα στη Κύηση αναφέρεται σε όλες τις μορφές μη προγραμματισμένης ιατρικής φροντίδας που προσφέρονται για την αντιμετώπιση οξέων και έκτακτων προβλημάτων υγείας κατά την περίοδο της κύησης.
Τα έκτακτα προβλήματα στην κύηση προκύπτουν από μαιευτικές ή μη μαιευτικές παθήσεις. Η αντιμετώπιση των μη μαιευτικών παθήσεων γίνεται από ειδικότητες άλλες από την μαιευτική-γυναικολογία. Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, νοσήματα του αναπνευστικού (λοιμώξεις, άσθμα), του καρδιαγγειακού (βαλβιδοπάθειες, μυοκαρδιοπάθειες , αρρυθμίες, νόσοι της αορτής, ισχαιμική καρδιοπάθεια), του ουροποιητικού (λοιμώξεις, λιθίαση, οξεία νεφρική βλάβη), του πεπτικού (υπερεμεσία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οξεία γαστρεντερίτιδα, εντερική απόφραξη, οξεία σκωληκοειδίτιδα, οξεία χολοκυστίτιδα, ιογενής ηπατίτιδες), του δέρματος, του νευρικού συστήματος (κεφαλαλγία, ημικρανία, αγγειακές εγκεφαλικοί νόσοι),λοιμώξεις του εμβρύου.
Μέρος της έκτακτης ιατρικής φροντίδας στην κύηση αποτελεί η ιατρική επίσκεψη κατ' οίκον. Σκοπός της εργασίας είναι η περιγραφή των χαρακτηριστικών των κατ' οίκον ιατρικών επισκέψεων στην κύηση. Για τον σκοπό αυτό συλλέχθηκαν τα δεδομένα από 102 επισκέψεις κατ' οίκον σε έγκυες γυναίκες που πραγματοποιήθηκαν από το δίκτυο των SOS ΙΑΤΡΩΝ στην περιοχή τη Αττικής κατά την περίοδο 1/2013-8/2022 και μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κύηση, Επίσκεψη, Κατ' οίκον, Λοιμώξεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
75
Αριθμός σελίδων:
103
Έκτακτη ιατρική φροντίδα στην κύηση _Ο ρόλος της κατ' οίκον επίσκεψης.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο