Ψυχιατροδικαστική κοινωνική εργασία - το ελληνικό πλαίσιο εφαρμογής και πρακτικής

Διπλωματική Εργασία uoadl:3370260 149 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχιατροδικαστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-12-05
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Γεωργιάδου Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανάσιος Δουζένης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σοφία Μαρτινάκη, Επικουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, ΠΑΔΑ
Χαρίσιος Ασημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψυχιατροδικαστική κοινωνική εργασία - το ελληνικό πλαίσιο εφαρμογής και πρακτικής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψυχιατροδικαστική κοινωνική εργασία - το ελληνικό πλαίσιο εφαρμογής και πρακτικής
Περίληψη:
Η ψυχιατροδικαστική κοινωνική εργασία αποτελεί ένα πεδίο εφαρμογής της κοινωνικής εργασίας και αφορά την παροχή υπηρεσιών σε άτομα τα οποία έχουν ψυχιατρικές διαταραχές και παράλληλα αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα η ψυχιατροδικαστική κοινωνική εργασία βρίσκει εφαρμογή μεταξύ άλλων στις υπηρεσίες του δικαστικού συστήματος, όπως στις Υπηρεσίες Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής και Επιμελητών Ανηλίκων, στις Εταιρίες Προστασίας Ανηλίκων, αλλά και στις υπηρεσίες του συστήματος ψυχικής υγείας, όπως στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, αλλά και στις υπηρεσίες του συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Λόγω των περιορισμένων αναφορών σχετικά με το πλαίσιο της ψυχιατροδικαστικής κοινωνικής εργασίας στην Ελλάδα, προέκυψε η ανάγκη διερεύνησης του πεδίου εφαρμογής και του ρόλου των κοινωνικών λειτουργών.
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση του πλαισίου εφαρμογής της ψυχιατροδικαστικής κοινωνικής εργασίας στην Ελλάδα, καθώς και ανάδειξη τυχόν προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα. Η μεθοδολογική προσέγγιση της έρευνας έγινε με την χρήση ποιοτικής μεθόδου. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση ημιδομημένης συνέντευξης. Το δείγμα της έρευνας ήταν 11 κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι απασχολούνται σε δομές ψυχιατροδικαστικής.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουν ένα ευρύ πεδίο αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της εφαρμογής της ψυχιατροδικαστικής κοινωνικής εργασίας και αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες και προκλήσεις. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ασαφές θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις αρμοδιότητες των κοινωνικών λειτουργών στις δομές της ψυχιατροδικαστικής, ελλείψεις σε υπηρεσίες και προσωπικό για την διαχείριση περιπτώσεων ψυχιατροδικαστικής, δυσκολίες στην επανένταξη στην κοινότητα και την αυτόνομη διαβίωση των ψυχιατροδικαστικών περιπτώσεων, γραφειοκρατικές και διοικητικές αδυναμίες, στιγματισμός και περιθωριοποίηση των ψυχιατροδικαστικών περιπτώσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με το πεδίο δράσης των κοινωνικών λειτουργών στην ψυχιατροδικαστική και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αναδεικνύεται η ανάγκη για την θέσπιση του θεσμικού πλαισίου για τις αρμοδιότητες των ψυχιατροδικαστικών κοινωνικών λειτουργών και η διασφάλιση της εφαρμογής τους. Ακόμη, η ανάπτυξη τεχνογνωσίας και εργαλείων που θα βοηθήσουν τους κοινωνικούς λειτουργούς στην πρακτική εφαρμογή της ψυχιατροδικαστικής κοινωνικής εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Επιπλέον, η αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης των κοινωνικών λειτουργών, αλλά και η διαμόρφωση εξειδίκευσης σε μεταπτυχιακό επίπεδο κρίνεται επίσης αναγκαία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ψυχιατροδικαστική κοινωνική εργασία, Αρμοδιότητες κοινωνικών λειτουργών, Θεσμικό πλαίσιο ψυχιατροδικαστικής κοινωνικής εργασίας, Πρακτική ψυχιατροδικαστικής κοινωνικής εργασίας, Ψυχιατροδικαστική εξειδίκευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
114
Georgiadou Evangelia Master.pdf (975 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο