Ο πολυμορφικός ρόλος του νοσηλευτή στο πλαίσιο της δικανικής νοσηλευτικής

Διπλωματική Εργασία uoadl:3370423 166 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινοτική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-12-05
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Κάσσαρη Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βενετία-Σοφία Βελονάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Δρ. Θεόδωρος Πεσιρίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο πολυμορφικός ρόλος του νοσηλευτή στο πλαίσιο της δικανικής νοσηλευτικής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο πολυμορφικός ρόλος του νοσηλευτή στο πλαίσιο της δικανικής νοσηλευτικής
Περίληψη:
Εισαγωγή και σκοπός: Η δικανική νοσηλευτική αποτελεί έναν εξειδικευμένο τομέα της νοσηλευτικής που περιλαμβάνει συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες και ειδική εκπαίδευση για μια αποτελεσματική και στοχευμένη παροχή υπηρεσιών υγείας, καθώς εκφράζει και αποτυπώνει δυο επιστημονικούς πόλους: της υγείας και της δικαιοσύνης. Σκοπός της ανασκόπησης ήταν η διερεύνηση του πολύπλευρου ρόλου των δικανικών νοσηλευτών καθώς και η μελέτη του περιεχομένου και των ιδιαιτεροτήτων της δικανικής νοσηλευτικής σε όλο τον κόσμο. Απώτερος σκοπός ήταν η εξαγωγή συμπερασμάτων προκειμένου να αναδειχθεί η αναγκαιότητα ανάπτυξης και εδραίωσης της ειδικότητας αυτής και στην Ελλάδα.

Μεθοδολογία: Αυτή η περιγραφική βιβλιογραφική ανασκόπηση εκπονήθηκε μέσω αναζήτησης στις βάσεις δεδομένων PubMed, Google Scholar και Scopus όπως επίσης και στα επιστημονικά περιοδικά: Journal of Forensic Nursing, Journal of Forensic Sciences, Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing και Journal of Forensic and Legal Medicine.

Αποτελέσματα: Οι δικανικοί νοσηλευτές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση ειδικών θεμάτων όπως η σεξουαλική βία, η ενδοοικογενειακή βία, η παιδική κακοποίηση και η κακοποίηση ηλικιωμένων. Αυτός ο πολυεπίπεδος ρόλος καθιστά μοναδική και απαιτητική τη δικανική νοσηλευτική. Επιπροσθέτως, οι δικανικοί νοσηλευτές συμμετέχουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, εκπαιδεύοντας το κοινό για την πρόληψη της βίας. Η δικανική νοσηλευτική δεν περιορίζεται στα νοσοκομεία αλλά εκτείνεται και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στο νομικό σύστημα. Το έργο τους μπορεί να επηρεάσει την έκβαση των νομικών διαδικασιών, διασφαλίζοντας την απονομή δικαιοσύνης. Επιπλέον, συμβάλλουν στη συλλογή πολύτιμων δεδομένων και ενισχύουν τις προσπάθειες προαγωγής της δημόσιας υγείας, εντοπίζοντας τάσεις και μοτίβα στη βία και την κακοποίηση, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αλλαγές πολιτικής και νέες, πιο αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης. Δυστυχώς ωστόσο, υπάρχει τεράστιο κενό γνώσεων και εκπαίδευσης στον τομέα αυτό, τόσο για τους νέους νοσηλευτές όσο και για τους νοσηλευτές με πολυετή προϋπηρεσία. Σε αρκετές χώρες μάλιστα, όπως η Ελλάδα, δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί και αναγνωριστεί η ειδικότητα της δικανικής νοσηλευτικής, παρά την αναγκαιότητα της.

Συμπεράσματα: Η δικανική νοσηλευτική είναι ένας ανερχόμενος και δυναμικός τομέας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της υγειονομικής περίθαλψης και της δικαιοσύνης. Η παρούσα εργασία ρίχνει φως στον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι δικανικοί νοσηλευτές στην υπεράσπιση των θυμάτων, στη συλλογή βασικών αποδεικτικών στοιχείων και εν τέλει στη συνολική ασφάλεια και ευημερία των ατόμων και των κοινοτήτων. Ο πολυμορφικός ρόλος των δικανικών νοσηλευτών αφενός τους καθιστά απαραίτητα μέλη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και των νομικών συστημάτων και αφετέρου καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη έναρξης δικανικής νοσηλευτικής ειδικότητας και στην Ελλάδα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Δικανική νοσηλευτική, Σωφρονιστικά ιδρύματα, Δικανική ψυχιατρική νοσηλευτική, Εξεταστές σεξουαλικών κακοποιήσεων, Κακοποίηση ανηλίκων, Επείγοντα περιστατικά, Θύμα ενδοοικογενειακής βίας, Σεξουαλική κακοποίηση, Ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, Ερευνητής θανάτου, Ιατροδικαστική εξέταση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
76
2_ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΣΣΑΡΗ με Διορ θώσεις από ΠΕΣΙΡΙΔΗ (1) (1) (2).pdf (582 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο