Η πολιτιστική διάσταση της γενοκτονίας, Η περίπτωση των Rohingya

Διπλωματική Εργασία uoadl:3393749 44 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διεθνής Διακυβέρνηση και Πολιτική
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-28
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μενεγάκη Μιχαέλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αντωνία Ζερβάκη, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η πολιτιστική διάσταση της γενοκτονίας, Η περίπτωση των Rohingya
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
The cultural dimension of genocide, the Rohingya case
Περίληψη:
Η ακόλουθη εργασία εξετάζει το ζήτημα της πολιτιστικής γενοκτονίας, γιατί και εάν πρέπει να αναγνωριστεί από το σύγχρονο διεθνές δίκαιο. Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει συνεχώς νέες προκλήσεις που επηρεάζουν τα δικαιώματα και τον πολιτισμό διαφόρων εθνοτικών, θρησκευτικών και φυλετικών ομάδων και αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την ανθρώπινη ζωή. Παρόλο που το έγκλημα της γενοκτονίας έχει αναγνωριστεί από το διεθνές δίκαιο, αφορά μόνο εγκλήματα που ισοδυναμούν με φυσική ή βιολογική καταστροφή. Όμως, τα εγκλήματα που διαπράττονται υπό τον όρο-ομπρέλα της πολιτιστικής γενοκτονίας, είναι αυτά που τελικά οδηγούν στην διάπραξη του εγκλήματος της γενοκτονίας. Ωστόσο, το έγκλημα της πολιτιστικής γενοκτονίας εξακολουθεί να στερείται αναγνώρισης.
Αυτή η διατριβή εξετάζει την περίπτωση των Rohingya και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον τους από το κράτος της Μιανμάρ. Δείχνει πώς παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα και πολιτιστικά τους δικαιώματα, πώς καταστράφηκε η πολιτιστική τους κληρονομιά και γιατί ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του αφανισμού ως πολιτιστική ομάδα. Θα παρουσιαστούν στοιχεία από πηγές όπως η διερευνητική αποστολή του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή η υπόθεση που άσκησε η Γκάμπια κατά της Μιανμάρ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου. Θα υποστηριχθεί ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Rohingya είναι εγκλήματα πολιτιστικής γενοκτονίας και πώς αυτά τα εγκλήματα κατ' επέκταση οδήγησαν στο εγκλήμα της γενοκτονίας, σε εγκλήματα πολέμου και σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθιστώντας σαφές γιατί η αναγνώριση του εγκλήματος της πολιτιστικής γενοκτονίας από το διεθνές δίκαιο είναι ζωτικής σημασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Γενοκτονία, πολιτιστική γενοκτονία, διεθνές δίκαιο, Rohingya
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
78
Αριθμός σελίδων:
50
ΜΕΝΕΓΑΚΗ_ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (852 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο