Η νόσος της ιλαράς στην περιοχή της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία - συστηματική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:3403260 17 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παιδιατρική Λοιμωξιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-10
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Νάτσιου Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σολδάτου Αλεξάνδρα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μίχος Αθανάσιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σιαχανίδου Σουλτάνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η νόσος της ιλαράς στην περιοχή της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία - συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η νόσος της ιλαράς στην περιοχή της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία - συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η νόσος της ιλαράς παρότι ανήκει στα νοσήματα που προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας στην περιοχή της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται συνεχώς νέες επιδημικές εξάρσεις που επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι ενδεικτικά μόνο για το διάστημα 2017-2018 σημειώθηκαν 114 θάνατοι οφειλόμενοι στη συγκεκριμένη λοίμωξη.
Σκοπός: Ο πρωτεύων σκοπός της μελέτης είναι η παρουσίαση των επιδημιολογικών στοιχείων, των επιδημιών ιλαράς που καταγράφηκαν στην περιοχή της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία. Δευτερεύων σκοπός είναι η ανάλυση των αιτιών που προκάλεσαν την έξαρση του νοσήματος και η ανάδειξη συμπερασμάτων και προτεινόμενων δράσεων για το μέλλον. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε να υπάρχει στη βιβλιογραφία συστηματική ανασκόπηση η οποία να αναλύει συγκεντρωτικά τα επιδημιολογικά στοιχεία όλων των επιδημιών ιλαράς, για τον παιδιατρικό και ενήλικο πληθυσμό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου κατά το διάστημα της τελευταίας δεκαετίας 2012-2022.
Μεθοδολογία: Έγινε αναζήτηση στις πλατφόρμες PubMed, Elsevier Scopus, Cochrane και καταγραφή των επιδημιών ιλαράς στον παιδικό και ενήλικο πληθυσμό της Ευρώπης την περίοδο 01/01/2012 έως 31/12/2022 και δημοσιεύθηκαν από 01/01/2012 έως 11/10/2023. Από την αξιολόγηση των άρθρων βάση του συστήματος Prisma, προέκυψαν 62 άρθρα που μελετούν 62 τοπικές και εθνικές επιδημίες από 27 κράτη.
Αποτελέσματα: Αναλύσαμε επιδημίες ιλαράς που σημειώθηκαν σε Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία και Τσεχία. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σημειώθηκε στην Ουκρανία το 2017-2019 με 115.283 κρούσματα και ακολούθησε η Ρουμανία, η Γεωργία και η Ιταλία. Επηρεάστηκαν όλες οι ηλικιακές ομάδες και ως προς το φύλο, περισσότερο οι άνδρες.
Ο υψηλότερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στη Ρουμανία το 2016-2019 με 64 άτομα, ως επί το πλείστον παιδιά. Το κυριότερο αίτιο της έξαρσης ήταν η έλλειψη εμβολιασμού ωστόσο προσβλήθηκαν και πλήρως εμβολιασμένοι. Ορισμένες επιδημίες οφείλονταν σε θρησκευτικές ή εθνικές μειονότητες. Τα επικρατέστερα στελέχη ήταν το Β3 και D8. Αξιοσημείωτο είναι ότι ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του ιού είχε η διασπορά σε δομές υγείας. Σε πολυάριθμες μελέτες αναφέρθηκε μόλυνση επαγγελματιών υγείας και προσβολή νοσηλευόμενων ασθενών.
Συμπεράσματα: Παρά τις προσπάθειες δεν έχει επιτευχθεί η εξάλειψη της ιλαράς στην Ευρώπη. Εκτός από τις ισχύουσες οδηγίες, οι φορείς χρειάζεται να λάβουν υπόψη τη θέσπιση νέων μέτρων, όπως είναι ο έλεγχος εμβολιαστικής κάλυψης των υγειονομικών και η εφαρμογή υποχρεωτικού εμβολιασμού καθώς αποδείχθηκε ότι οι υγειονομικοί και η έλλειψη εμβολιασμού συμβάλλουν στη δημιουργία επιδημιών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επιδημία, Επιδημική έξαρση, Ιλαρά, Ευρώπη, Περιοχή της Eυρώπης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
121
Αριθμός σελίδων:
78
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Natsiou_Maria_MSc 2024.pdf
15 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.