Μονάδα:
Κατεύθυνση Φυσικές Επιστήμες στην ΕκπαίδευσηΒιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-15
Συγγραφέας:
Φραγκούλη Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννα Κατσιαμπούρα - Επίκουρη Καθηγήτρια - ΠΤΔΕ - ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Σκορδούλης - Πρόεδρος ΠΤΔΕ - Καθηγητής - ΠΤΔΕ - ΕΚΠΑ
Θωμάς Μπαμπάλης - Καθηγητής - ΠΤΔΕ - ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διδακτικές προσεγγίσεις των Φυσικών Επιστημών για την κοινωνική δικαιοσύνη: περιεχόμενο, πρακτικές & προοπτικές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διδακτικές προσεγγίσεις των Φυσικών Επιστημών για την κοινωνική δικαιοσύνη: περιεχόμενο, πρακτικές & προοπτικές
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τα χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης στις φυσικές επιστήμες με απώτερο στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως ορίστηκε από το ρεύμα της κριτικής παιδαγωγικής τις τελευταίες δεκαετίες.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στο περιεχόμενο και τη μεθοδολογία της εκπαίδευσης στις φυσικές επιστήμες υπό το πρίσμα της κριτικής παιδαγωγικής. Επιδιώχθηκε η ανάδειξη των βασικών κοινωνικοεπιστημονικών ζητημάτων, τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν είτε ως αφόρμηση ενδιαφέροντος είτε ως κεντρικός άξονας του μαθήματος που αποσκοπεί στη διαμόρφωση της κριτικής συνείδησης και την ενδυνάμωση του μαθητή και της μαθήτριας. Αυτά είναι τα εξής: περιβαλλοντική κρίση και κλιματική αλλαγή, υγειονομικός αλφαβητισμός, διαφορετικότητα και κοινωνικός αποκλεισμός, δεοντολογικά ζητήματα επιστήμης, ιστορία και φύση της επιστήμης και ψευδοεπιστήμες. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η σημασία του ρόλου του/της εκπαιδευτικού, τα μεθοδολογικά χαρακτηριστικά και οι διδακτικές προσεγγίσεις με έμφαση σε ζητήματα πολυπολιτισμικότητας, επιστημονικής γλώσσας και εκδημοκρατισμού της μαθησιακής διαδικασίας.
Τα αποτελέσματα της βιβλιογραφικής αυτής έρευνας κατέδειξαν την πολυπαραγοντική και περίπλοκη φύση της εκπαίδευσης στις φυσικές επιστήμες, την επιτακτική ανάγκη για εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διερευνητικής μεθόδου εκπαίδευσης, την παραδοχή ότι η επιστημονική γνώση επηρεάζεται από το κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνεται, τις υποκειμενικές και αντικειμενικές δυσκολίες που μπορεί ένας/μία εκπαιδευτικός να αντιμετωπίσει κατά τη διδακτική πράξη και τελικά πως ο επιστημονικός γραμματισμός καθίσταται ως απαραίτητος για τη επίτευξη μιας δικαιότερης κοινωνίας.
Κάποια από τα ερωτήματα με τα οποία επιδιώκει προσεγγιστικά να ασχοληθεί η παρούσα διπλωματική εργασία είναι το ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες εν γένει, με ποιους τρόπους μπορεί ο/η εκπαιδευτικός να διαχειριστεί τη συζήτηση ευαίσθητων κοινωνικοεπιστημονικών ζητημάτων, το πώς οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές εξειδίκευσης της επιστημονικής γνώσης και ο συγκερασμός επιστήμης – τεχνολογίας – βιομηχανίας έχουν επηρεάσει την εικόνα των μαθητών και των μαθητριών για την επιστημονική γνώση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
κριτική παιδαγωγική και φυσικές επιστήμες, διδακτική των φυσικών επιστημών, επιστήμη και κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνικοεπιστημονικά ζητήματα, εκδημοκρατισμός μαθήματος, problem solving, επιστημονικός γραμματισμός
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
97