Αφαίρεση τραχειοσωλήνα τραχειοστομίας. Κλινικά κριτήρια και μέθοδοι

Διπλωματική Εργασία uoadl:3410222 14 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προηγμένη Τεχνολογία και Πληροφορική στην Αποκατάσταση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-17
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μπελέκα Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σεραφείμ Νανάς, Ομότιμος Kαθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Μάγειρα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλική Μαρκάκη, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αφαίρεση τραχειοσωλήνα τραχειοστομίας. Κλινικά κριτήρια και μέθοδοι
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αφαίρεση τραχειοσωλήνα τραχειοστομίας. Κλινικά κριτήρια και μέθοδοι
Περίληψη:
Η τραχειοστομία είναι μια από τις αρχαιότερες και τις πιο ευρέως αποδεκτές χειρουργικές πράξεις. Η χρησιμότητά της είναι αδιαμφισβήτητη όταν πρόκειται να αντιμετωπιστούν επείγουσες καταστάσεις που είναι κρίσιμες για την ζωή καθώς και στη μετάβαση των ασθενών προς τη σταθερότητα και την αποκατάσταση. Η παραμονή της όμως πέραν του αναγκαίου συνδέεται με επιπλοκές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αλλά και με μειωμένη ποιότητα ζωής.
Στόχοι αυτής της συστηματικής ανασκόπησης είναι: 1. Να βρει ποια είναι τα κριτήρια εκείνα που καθιστούν δυνατή την αφαίρεση του τραχειοσωλήνα σε ενήλικο πληθυσμό και 2. Να εντοπίσει τις διαδικασίες και πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς για αυτή την μικρή και απλή για τον ιατρό πράξη (απλή αφαίρεση ενός τραχειοσωλήνα) αλλά ταυτόχρονα, την πολύ σημαντική για τον ασθενή και το περιβάλλον του.
Μεθοδολογία: H αναζήτηση της βιβλιογραφίας έγινε στις βάσεις δεδομένων PubMed/MEDLINE σύμφωνα με τις οδηγίες PRISMA 2009. Προέκυψαν αρχικά 1422 άρθρα τα οποία αξιολογήθηκαν ως προς την καταλληλότητά τους βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ένταξης και αποκλεισμού. Από αυτά, συνολικά 11 μελέτες κρίθηκαν ως καταλληλότερες για την συστηματική ανασκόπηση. Για την αξιολόγηση της ποιότητας των μελετών χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα Newcastle–Ottawa Assessment Scale for Cohort Studies επειδή στην πλειονότητά τους τα άρθρα που προέκυψαν από την αναζήτηση αφορούσαν μελέτες κοόρτης ενώ η κλίμακα PEDro χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της ποιότητας μίας μόνο τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής.
Αποτελέσματα: Η συστηματική αυτή ανασκόπηση ανέδειξε 6 σημαντικά κριτήρια τα οποία θα πρέπει να αξιολογούνται πριν την αφαίρεση ενός τραχειοσωλήνα. Αυτά είναι: η κλινική σταθερότητα του ασθενούς , η βατότητα των αεραγωγών, ο βήχας, οι εκκρίσεις και η διαχείρισή τους, το επίπεδο συνείδησης και η κατάποση. Οι πιο ενδεδειγμένες διαδικασίες απογαλακτισμού που ακολουθούνται είτε μεμονωμένα είτε ενταγμένες σε θεσμοθετημένα πρωτόκολλα όπως φάνηκε από την ανασκόπηση είναι: το ξεφούσκωμα του αεροθαλάμου (cuff), η δοκιμασία κάλυψης του τραχειοσωλήνα και η χρήση βαλβίδας ομιλίας. Από την συστηματική ανασκόπηση προέκυψε επίσης ότι η καλύτερη προσέγγιση του εγχειρήματος της αποσωλήνωσης μιας τραχειοστομίας είναι η διεπιστημονική.
Συμπέρασμα: Η ορθή αξιολόγηση της δυνατότητας που έχει ένας ασθενής να συνεχίσει την ζωή του χωρίς περαιτέρω βοήθεια από έναν τραχειοσωλήνα είναι εξαιρετικά σημαντική για τον ίδιο τον ασθενή, για το περιβάλλον του καθώς και για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν τυχαιοποιημένες μελέτες που να έχουν ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό ζήτημα. Χρειάζεται προσεχτικός σχεδιασμός και πραγματοποίηση κλινικών μελετών που θα μπορέσουν να προσδώσουν στην τρέχουσα ανεπαρκή γνώση μια ασφαλή και τεκμηριωμένη πρακτική για την αφαίρεση ενός τραχειοσωλήνα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τραχειοστομία, Αφαίρεση τραχειοστομίας, Μέθοδοι αποσωλήνωσης, Απογαλακτισμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
108
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική εργασία Παναγιώτας Μπελέκα.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.