Ανασκόπηση των συγκριτικών μελετών σχετικά με την χειρουργική λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της πρόπτωσης του ορθού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3410328 18 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νέες Τεχνολογίες Χειρουργικής Πεπτικού, Ελάχιστα Επεμβατικές Τεχνικές, Βαρϊατρική Χειρουργική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-16
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ξηρόκωστας Ναπολέων
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Θεοδώρου, Καθηγήτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, Καθηγήτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανασκόπηση των συγκριτικών μελετών σχετικά με την χειρουργική λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της πρόπτωσης του ορθού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανασκόπηση των συγκριτικών μελετών σχετικά με την χειρουργική λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της πρόπτωσης του ορθού
Περίληψη:
Οι λαπαροσκοπικές χειρουργικές τεχνικές για την πρόπτωση του ορθού έχουν εξελιχθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, με πολυ υποσχόμενα αποτελέσματα όσον αφορά τη μειωμένη νοσηρότητα και τα ποσοστά υποτροπής. Μεταξύ αυτών των τεχνικών, η λαπαροσκοπική κοιλιακή ορθοπηξία με πλέγμα (LVMR) έχει αναδειχθεί ως μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μεθόδους, λόγω των ευνοϊκών λειτουργικών αποτελεσμάτων και των χαμηλών ποσοστών επιπλοκών. Η LVMR αποφεύγει την οπίσθια κινητοποίηση του ορθού, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο βλάβης των νεύρων του αυτόνομου νευρικού συστήματος και την εμφάνιση μετεγχειρητικής δυσκοιλιότητας. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η LVMR παρέχει επίσης χαμηλά ποσοστά υποτροπών και σημαντική βελτίωση συμπτωμάτων, όπως η ακράτεια κοπράνων και η δυσκοιλιότητα.

Η λαπαροσκοπική πρόσθια ορθοπηξία είναι μια άλλη αποτελεσματική τεχνική για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης του ορθού πλήρους πάχους. Αυτή η διαδικασία έχει δείξει χαμηλό μακροπρόθεσμο ποσοστό υποτροπής και ευνοϊκά αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της ακράτειας και τη μείωση της πρωτοεμφανιζόμενης μετεγχειρητικής δυσκοιλιότητας.

Δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το είδος της χειρουργικής επέμβασης που προτείνεται σε κάθε ασθενή, καθώς οι διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων, είτε λαπαροσκοπικών είτε ανοικτών, διαθέτουν συγκρίσιμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η χρήση πλέγματος ή ραμμάτων για την ορθοπηξία εναπόκειται στην επιλογή του χειρουργού και εξατομικεύεται κυρίως ανάλογα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς, ο χειρουργός μπορεί να προχωρήσει μόνο σε ορθοπηξία ή σε ορθοπηξία σε συνδυασμό με σιγμοειδεκτομή.

Συγκριτικές μελέτες μεταξύ λαπαροσκοπικής και ανοικτής ορθοπηξίας έχουν αναδείξει τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένης της συντομότερης παραμονής στο νοσοκομείο, της μειωμένης απώλειας αίματος και της ταχύτερης μετεγχειρητικής ανάρρωσης, καθιστώντας τη εξαιρετική επιλογή για τους ηλικιωμένους ασθενείς. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου δεν συνιστάται η κοιλιακή προσέγγιση, απαιτείται η περινεϊκή προσέγγιση, αν και αυτή σχετίζεται με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά υποτροπής. Σε παιδιατρικές περιπτώσεις, η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της πρόπτωσης του ορθού έχει επίσης δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Η ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική ορθοπηξία είναι μια άλλη αναδυόμενη τεχνική που προσφέρει παρόμοια οφέλη με τις συμβατικές λαπαροσκοπικές μεθόδους. Παρόλο που θεωρείται ασφαλής και εφικτή, η χρήση της στην καθημερινή κλινική πράξη της δεν υποστηρίζεται ακόμη ευρέως, λόγω των συγκρίσιμων αποτελεσμάτων με τη συμβατική λαπαροσκοπική προσέγγιση, του υψηλότερου κόστους και της μη διαθεσιμότητας στην πλειονότητα των νοσοκομείων.

Συμπερασματικά, οι λαπαροσκοπικές τεχνικές για την πρόπτωση του ορθού, ιδίως η LVMR, έχουν επικρατήσει στην κλινική πράξη, λόγω της αποτελεσματικότητάς τους στη μείωση των ποσοστών υποτροπής και στη βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων. Οι τεχνικές αυτές προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ανοικτές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης μετεγχειρητικής νοσηρότητας, της συντομότερης παραμονής στο νοσοκομείο και του ταχύτερου χρόνου ανάρρωσης. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα και μεγαλύτερες πολυκεντρικές κλινικές μελέτες για τη συνέχιση της βελτίωσης αυτών των χειρουργικών μεθόδων και την καθιέρωση τυποποιημένων πρωτοκόλλων για την εφαρμογή τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λαπαροσκοπική Xειρουργική, Oρθοπηξία, LVMR, Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Ορθοπηξία, Πρόπτωση Ορθού, Χειρουργική Επέμβαση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
145
Αριθμός σελίδων:
70
Napoleon_Xirokostas_MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο