Νευρολογικές εκδηλώσεις στη νόσο long-covid

Διπλωματική Εργασία uoadl:3411151 15 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λοιμωξιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-23
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Νταφόπουλος Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευάγγελος Ι. Γιαμαρέλλος - Μπουρμπούλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ επιβλέπων
Κωνσταντίνος Λεβεντογιάννης, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Αντωνάκος, Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Νευρολογικές εκδηλώσεις στη νόσο long-covid
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Νευρολογικές εκδηλώσεις στη νόσο long-covid
Περίληψη:
Η πανδημία Covid-19, η οποία προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 έχει οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων νευρολογικών εκδηλώσεων που μπορεί να επιμείνουν πολύ καιρό μετά την οξεία ασθένεια. Η παρούσα διατριβή παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της επιδημιολογίας, της παθογένειας, της κλινικής παρουσίασης, της διάγνωσης και της θεραπείας του Covid-19, με ιδιαίτερη έμφαση στα νευρολογικά συμπτώματα που έχουν αναφερθεί σε ασθενείς με μακρά διάρκεια του Covid-19.
Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι μεγάλος αριθμός ασθενών με Covid-19 εμφανίζει νευρολογικά συμπτώματα, όπως εγκεφαλοπάθεια, παραλήρημα, πονοκεφάλους, ημικρανίες, εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλοαγγειακή νόσο και νευροψυχιατρικά συμπτώματα, μεταξύ άλλων. Οι μηχανισμοί που διέπουν αυτά τα συμπτώματα εξακολουθούν να μελετώνται, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να σχετίζονται με ιογενείς μηχανισμούς, ανοσολογικούς μηχανισμούς, μηχανισμούς πήξης, νευροφλεγμονώδεις μηχανισμούς, υποξικούς μηχανισμούς και άλλους.
Η διάγνωση και η αντιμετώπιση των νευρολογικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 απαιτούν μια διεπιστημονική προσέγγιση, που περιλαμβάνει απεικονιστικές εξετάσεις, εργαστηριακές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή, αποκατάσταση και μακροχρόνια παρακολούθηση. Επιπλέον, δεδομένων των πιθανών μακροπρόθεσμων συνεπειών των νευρολογικών εκδηλώσεων στο Covid-19, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών, των παραγόντων κινδύνου και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων αυτών των συμπτωμάτων.
Oι νευρολογικές εκδηλώσεις σε μακροχρόνια Covid-19 αποτελούν σημαντική ανησυχία και ειδικοί οφείλουν να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους και τις προκλήσεις που σχετίζονται με αυτά τα συμπτώματα. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων θα απαιτήσει μια συλλογική προσπάθεια από αξιωματούχους δημόσιας υγείας, κλινικούς ιατρούς και ερευνητές για την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση των μακροπρόθεσμων νευρολογικών συνεπειών του Covid-19.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Covid-19, SARS-CoV-2, Νευρολογικά συμπτώματα, Εγκεφαλοπάθεια, Παραλήρημα, Πονοκέφαλοι, Ημικρανίες, Εγκεφαλικό επεισόδιο, Εγκεφαλοαγγειακή νόσος, Νευροψυχιατρικά συμπτώματα, Διάγνωση, Διαχείριση, Αποκατάσταση, Μακροχρόνια παρακολούθηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
100
Αριθμός σελίδων:
70