Μονάδα:
Τμήμα ΙατρικήςΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-03-12
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κωνσταντίνος Δούρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ (Επιβλέπων)
Βασιλική Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αργύριος Ντινόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Πρίφτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δέσποινα Μπριάνα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σμαραγδή Φεσσάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λάμπρος Φώτης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη του εντερικού μικροβιώματος σε παιδιά με υπερευαισθησία στο γάλα αγελάδας
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη του εντερικού μικροβιώματος σε παιδιά με υπερευαισθησία στο γάλα αγελάδας
Περίληψη:
Εισαγωγή: H αλλεργία στο γάλα αγελάδας (ΑΓΑ) είναι η πιο συχνή τροφική αλλεργία στη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία. H δυσβίωση του εντέρου σχετίζεται με την ΑΓΑ. Ωστόσο, η αιτιώδης σχέση παραμένει αβέβαιη. Επιπλέον, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια συγκεκριμένα βακτήρια εμπλέκονται και με ποιον μηχανισμό.
Σκοπός: Η περιγραφή του εντερικού μικροβιώματος (ΕΜ) των παιδιών με ΑΓΑ και η σύγκρισή του με εκείνο των υγιών παιδιών, προκειμένου να εντοπιστούν συγκεκριμένες ταξινομικές ομάδες που επηρεάζουν την εμφάνιση και την έκβαση της νόσου. Δευτερεύων στόχος ήταν η μελέτη της επίδρασης της κατανάλωσης υποαλλεργικής βρεφικής φόρμουλας, ως υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος, στο ΕΜ των παιδιών με ΑΓΑ.
Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 32 παιδιά με ΑΓΑ ηλικίας 5-12 ετών και 36 υγιείς μάρτυρες αντίστοιχης ηλικίας. Τα παιδιά με ΑΓΑ χωρίστηκαν περεταίρω ανάλογα με το αν είχαν αναπτύξει ανοχή στο γάλα (n=18) ή όχι (n=14). Αντίστοιχα, τα υγιή παιδιά χωρίστηκαν ανάλογα με το αν έπιναν αγελαδινό γάλα (n=26) ή όχι (n=10). Η ανάλυση του ΕΜ πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο αλληλούχισης 16S rRNA amplicon.
Αποτελέσματα: Το ΕΜ των παιδιών με ΑΓΑ διέφερε από εκείνο των υγιών παιδιών, ανεξάρτητα από το αν έπιναν αγελαδινό γάλα. Σε σύγκριση με εκείνο των υγιών παιδιών που έπιναν γάλα, το ΕΜ το παιδιών με ΑΓΑ ήταν πιο φτωχό σε Bifidobacterium, Coprococcus catus, Monoglobus και Lachnospiraceae GCA-900066575, ενώ ήταν πιο πλούσιο σε Oscillibacter valericigenes, Negativibacillus massiliensis και τρία ακόμη βακτήρια της οικογένειας Ruminococcaceae. Από αυτά, μόνο τα μέλη της οικογένειας Ruminococcaceae ήταν επίσης αυξημένα στο ΕΜ των υγιών παιδιών που δεν έπιναν γάλα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διαφορές στις υπόλοιπες ταξινομικές ομάδες είναι πιθανό να σχετίζονται ειδικά με την ΑΓΑ. Επιπλέον, το ΕΜ των παιδιών που ανέπτυξαν ανοχή και είχαν λάβει υποαλλεργική βρεφική φόρμουλα, ως υποκατάστατο, ήταν παρόμοιο με εκείνο των υγιών παιδιών, ενώ το ΕΜ των παιδιών που δεν είχαν λάβει και είτε θήλαζαν είτε δεν έπιναν καθόλου γάλα διέφερε σημαντικά.
Συμπεράσματα: Το ΕΜ των παιδιών με ΑΓΑ παρουσιάζει συγκεκριμένες μεταβολές που διαφέρουν από εκείνες που παρατηρούνται στο ΕΜ των παιδιών που δεν πίνουν γάλα για μη ιατρικούς λόγους. Επιπλέον, η κατανάλωση υποαλλεργικής βρεφικής φόρμουλας επηρεάζει το ΕΜ των παιδιών που αναπτύσσουν ανοχή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Εντερικό μικροβίωμα, Αλλεργία στο γάλα αγελάδας, Παιδιά, Μικροβιακή ποικιλομορφία, Υποαλλεργική φόρμουλα
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
282
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
Moriki_Dafni_PhD.pdf
34 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.