Έκφραση, Αναγνώριση και Διαχείριση Συναισθημάτων μέσω Δραστηριοτήτων STEM σε Μαθητές/Μαθήτριες Προσχολικής Ηλικίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3474028 13 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαίδευση STEM και Συστήματα Εκπαιδευτικών Ρομποτικών Διατάξεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-03-12
Έτος εκπόνησης:
2025
Συγγραφέας:
Λιάκου Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Επιβλέπων Καθηγητής: Παπουτσή Χαρά, Δρ. Πανεπιστημίου Αιγαίου
Συν-Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Σκορδούλης, Καθηγητής, ΠΤΔΕ,ΕΚΠΑ
Συν-Επιβλέπων Καθηγητής: Αριστοτέλης Γκιόλμας, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Έκφραση, Αναγνώριση και Διαχείριση Συναισθημάτων μέσω Δραστηριοτήτων STEM σε Μαθητές/Μαθήτριες Προσχολικής Ηλικίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Έκφραση, Αναγνώριση και Διαχείριση Συναισθημάτων μέσω Δραστηριοτήτων STEM σε Μαθητές/Μαθήτριες Προσχολικής Ηλικίας
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει να μελετήσει την αποτελεσματικότητα μιας προσαρμοσμένης διδακτικής προσέγγισης που συνδυάζει τις αρχές του STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά) με τη συναισθηματική νοημοσύνη (ΣΝ), με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων αναγνώρισης, έκφρασης και διαχείρισης συναισθημάτων σε μαθητές προσχολικής ηλικίας. Η προσέγγιση αυτή συνδυάζει τις δυνατότητες των STEM δραστηριοτήτων με την ανάγκη για ενίσχυση των συναισθηματικών δεξιοτήτων των μαθητών, μέσω συνεργατικών και διαδραστικών μεθόδων μάθησης. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει την παρατήρηση των μαθητών κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων, με στόχο την καταγραφή της ανάπτυξης συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων σε πραγματικό χρόνο.
Η έρευνα πραγματοποιείται σε νηπιαγωγείο της Αττικής, όπου οι μαθητές συμμετέχουν σε δραστηριότητες STEM σχεδιασμένες να ενισχύσουν την αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες επικεντρώνονται σε συνεργασία και επίλυση προβλημάτων, με στόχο την προώθηση της συναισθηματικής ευφυΐας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικής αλληλεπίδρασης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δραστηριότητες STEM αποτελούν αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάπτυξη συναισθηματικών δεξιοτήτων, ενισχύοντας τις ικανότητες αναγνώρισης και διαχείρισης συναισθημάτων στους μαθητές προσχολικής ηλικίας. Η έρευνα προσφέρει νέες προοπτικές για τη μελλοντική ενσωμάτωση της συναισθηματικής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία και αναδεικνύει τη σημασία της διαρκούς υποστήριξης της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών μέσω καινοτόμων διδακτικών προσεγγίσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
συναισθηματική νοημοσύνη, STEM, προσχολική εκπαίδευση, συναισθηματικές δεξιότητες, αναγνώριση συναισθημάτων, έκφραση συναισθημάτων, διαχείριση συναισθημάτων, συνεργατική μάθηση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
136
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ_ΛΙΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ_ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑSTEM.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο