Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική ΑγωγήΒιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-04-10
Συγγραφέας:
Ψευτούρα Χαρούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγγελική Γενά, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με γνωστικό αντικείμενο «Ειδική Αγωγή»
Πέτρος Γαλάνης, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με γνωστικό αντικείμενο «Ειδική Αγωγή και Παιδαγωγική της Ένταξης»
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η αποτελεσματικότητα μιας Συμπεριφορικής-Αναλυτικής παρέμβασης σε παιδιά με ΔΑΦ που ξεκινούν ως ομάδα ελέγχου και στη συνέχεια εντάσσονται σε πειραματική ομάδα θεραπείας»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Η αποτελεσματικότητα μιας Συμπεριφορικής-Αναλυτικής παρέμβασης σε παιδιά με ΔΑΦ που ξεκινούν ως ομάδα ελέγχου και στη συνέχεια εντάσσονται σε πειραματική ομάδα θεραπείας»
Περίληψη:
Τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) παρουσιάζουν ελλείμματα σε βασικές δεξιότητες μάθησης, όπως η μίμηση, η ταύτιση, η κατηγοριοποίηση ομοειδών αντικειμένων, καθώς και η κατανόηση και εκφορά του προφορικού λόγου. Αυτές οι δεξιότητες είναι καίριας σημασίας για την επικοινωνία και της κοινωνική αλληλεπίδραση. Τα συγκεκριμένα ελλείμματα δρουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη των γνωστικών, κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων, καθώς και στην προώθηση της αυτονομίας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η προσαρμογή των παιδιών με ΔΑΦ στην καθημερινότητα όσο και στο σχολείο. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της επίδρασης μιας Συμπεριφορικής-Αναλυτικής Παρέμβασης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονταν με: (α) τους στοιχειώδεις μηχανισμούς μάθησης, (β) την κατανόηση, και (γ) εκφορά του προφορικού λόγου, σε δύο ομάδες παιδιών προσχολικής ηλικίας με ΔΑΦ. Κατά την αρχική φάση της έρευνας, η πειραματική ομάδα έλαβε σε πρώτο χρόνο παρέμβαση, ενώ η ομάδα ελέγχου παρέμενε σε συνθήκες γραμμής βάσης. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε μέσω ενός ατομικού πειραματικού σχεδιασμού πολλαπλών γραμμών βάσης ανά κατηγορία αντιδράσεων. Η πειραματική διαδικασία περιλάμβανε τρείς φάσεις: (α) γραμμή βάσης, (β) παρέμβαση, (γ) επανέλεγχο. Το πρόγραμμα παρέμβασης περιλάμβανε τμηματική βοήθεια, παροχή προτύπου προς μίμηση, ενίσχυση μέσω συστήματος ανταλλάξιμων αμοιβών και κοινωνική ενίσχυση. Τα αποτελέσματα της συστηματικής παρατήρησης, της καταγραφής της συμπεριφοράς-στόχου και της σύγκρισης των ζευγών κατέδειξαν τη σημαντική πρόοδο των συμμετεχόντων της πειραματικής ομάδας μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης. Οι διατομικές διαφορές έδειξαν ότι η έγκαιρη Συμπεριφορική-Αναλυτική Παρέμβαση είχε θετική επίδραση στους συμμετέχοντες που την έλαβαν πρώτοι, ενώ παράλληλα οι επιδόσεις της ομάδας ελέγχου παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Συνεπώς, η υψηλή επίδοση των συμμετεχόντων στην πειραματική ομάδα διατηρήθηκαν σε βάθος χρόνου, υποδεικνύοντας ότι η παρέμβαση συνέβαλε καθοριστικά στην πρόοδο των συμμετεχόντων και δεν οφείλεται σε αναπτυξιακούς μηχανισμούς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ΔΑΦ, βασικοί μηχανισμοί μάθησης, ανάλυση συμπεριφοράς, προσχολική ηλικία
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56