Προτυποποίηση μελέτης ανοσοσφαιρινών για την αναζήτηση νέων βιοδεικτών σε αιματολογικές κακοήθειες.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3479622 1 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιοτεχνολογία
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2025-04-15
Έτος εκπόνησης:
2025
Συγγραφέας:
Κουκουβίνη Καλυψώ-Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγαθαγγελίδης Ανδρέας, Επίκουρος Καθηγητής Γενετικής - Μοριακής Γενετικής Ευκαρυωτικών Οργανισμών, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προτυποποίηση μελέτης ανοσοσφαιρινών για την αναζήτηση νέων βιοδεικτών σε αιματολογικές κακοήθειες.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προτυποποίηση μελέτης ανοσοσφαιρινών για την αναζήτηση νέων βιοδεικτών σε αιματολογικές κακοήθειες.
Περίληψη:
Η Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ) είναι νεοπλασία ώριμων Β λεμφοκυττάρων. Η κλινική πορεία των ασθενών είναι εξαιρετικά ετερογενής, ενώ σε βιολογικό επίπεδο η νόσος οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών παραγόντων και παραγόντων του κυτταρικού μικροπεριβάλλοντος. Στην πλειοψηφία των ασθενών, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων παρουσιάζει μικρές αλλαγές στο χρόνο και η κατάσταση της ασθένειας μπορεί να παραμείνει σταθερή για χρόνια. Σε άλλους ασθενείς, η εξέλιξη της ασθένειας μπορεί να είναι αρκετά ταχύτερη, σε άμεση εξάρτηση από το ρυθμό πολλαπλασιασμού των λευχαιμικών κυττάρων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ταυτοποίηση μοριακών βιοδεικτών, όπως οι γονιδιακές μεταλλάξεις και ποσοτική ανάλυση έκφρασης γονιδίων, πρωτεϊνών και άλλων μορίων βοηθά στη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και την πρόγνωση της νόσου. Τα δεδομένα καταδεικνύουν πως ο κλωνοτυπικός Β κυτταρικός υποδοχέας (ΒκΥ) διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της ΧΛΛ, ενώ η διαρκής αλληλεπίδραση ανάμεσα στο λευχαιμικό κλώνο και τα κύτταρα του μικροπεριβάλλοντος μέσω του ΒκΥ επάγει φαινοτυπικές και λειτουργικές αποκλίσεις.
Ο στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η αναζήτηση νέων βιοδεικτών από την προτυποποίηση της μελέτης των ανοσοσφαιρινών του ΒκΥ σε ασθενείς με ΧΛΛ. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ενίσχυση με PCR των μορίων της ανοσοσφαιρίνης του κλωνοτυπικού ΒκΥ σε μια σειρά ασθενών με ΧΛΛ και δομική ανάλυση των συγκεκριμένων μορίων μέσω της χρήσης σύγχρονων εργαλείων βιοπληροφορικής. Με βάση τα δομικά δεδομένα, στο τελικό στάδιο πραγματοποιήθηκε ομαδοποίηση των ασθενών με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της μοριακής τους ταξινόμησης.
Η δομική ταξινόμηση των κλωνοτυπικών ανοσοσφαιρινών του ΒκΥ φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για τη βιολογία και την πρόγνωση της ΧΛΛ. Η παρούσα εργασία οδήγησε στην αναγνώριση ομάδων ασθενών με ΒκΥ που διαμορφώνονται δομικά από διακριτά ανοσογενετικά χαρακτηριστικά, όπως το αναδιαταγμένο γονίδιο IGHV και η κατάσταση της σωματικής υπερμεταλλαξιγένεσης, τα οποία φαίνεται να είναι σημαντικά για τη διαδικασία της αντιγονικής επιλογής και, επομένως, της κλωνικής εξέλιξης του νοσήματος. Αυτή η προσέγγιση αναμένεται να συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση της παθογένειας της ΧΛΛ και την ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία Β κυτταρικός υποδοχέας, Βιοδείκτες, Δομική ανάλυση, Ανοσοσφαιρίνες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
87
Διπλωματική εργασία - Καλυψώ Αγγελική Κουκουβίνη - Βιοτεχνολογία.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο