Αναδρομική μελέτη θρομβοφιλικού ελέγχου ασθενών Κωνσταντοπουλείου Γενικού Νοσοκομείου Ν.Ιωνίας

Postgraduate Thesis uoadl:1325002 280 Read counter

Unit:
ΠΜΣ Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των Μεταγγίσεων
Library of the School of Health Sciences
Deposit date:
2016-11-22
Year:
2016
Author:
Pantazopoulos Stylianos
Supervisors info:
Ομότιμη Καθηγήτρια Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α Τραυλού Σ. Ωραιάνθη, Καθηγητής Ορθοπεδικής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α Μπάμπη Χρ. Γεώργιο Επιστημονικό Συνεργάτη Ε.Κ.Π.Α MsC, PhD, Βιοχημικό Μερκούρη Ευφροσύνη
Original Title:
Αναδρομική μελέτη θρομβοφιλικού ελέγχου ασθενών Κωνσταντοπουλείου Γενικού Νοσοκομείου Ν.Ιωνίας
Languages:
Greek
Summary:
Ο όρος Θρομβοφιλία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1965 και εκφράζει την διαταραχή πηκτικού-ινωδολυτικού μηχανισμού λόγω επίκτητων ή κληρονομικών αιτιών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπερπηκτικών καταστάσεων, όπως DVT, PE,καθ έξιν αποβολών, αποκόλλησης πλακούντα.
Τα αίτια διαχωρίζονται σε αυστηρά κληρονομούμενα (ανεπάρκεια φυσικών ανασταλτών ProtC , ProtS, και γενετικές μεταβολές όπως μετάλλαξη παράγοντα V Leiden και μετάλλαξη προθρομβίνης G20210A), μερικώς κληρονομούμενα όπως υπερπαραγωγή παράγοντα VIII και υπερομοκυστειναϊμία και επίκτητα (κύηση, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα, ηπατοπάθεια ).
Η συχνότητα θρομβοφιλίας εγγίζει το 10 % του γενικού πληθυσμού με την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης να αφορά το F V Leiden 5%, G20210A 2-3%, και με την ανεπάρκεια των φυσικών ανασταλτών AT, ProtC, ProtS, στο 2-3%.
Σκοπός της παρούσης διπλωματικής είναι η καταγραφή των περιστατικών θρομβοφιλικού ελέγχου στο Γ.Ν.Ν Ιωνίας “Κωνσταντοπούλειο”.

Η καταγραφή αφορά τα χρονικά διαστήματα από 31/01/2001 έως 25/02/2005
(170 δείγματα) και από 03/03/2011 έως και σήμερα (49 δείγματα). Στο σύνολο διερευνήθηκαν 219 περιστατικά εκ των οποίων ήταν 85 άνδρες και 134 γυναίκες.
Η διερεύνηση περιελάμβανε των προσδιορισμό ΑΤ (λειτουργική δραστικότητα), Prot C (ποσοτικός προσδιορισμός λειτουργικής δραστικότητας με χρωμογόνο υπόστρωμα), aPrC (λειτουργική πήξη βασιζόμενη σε δηλητήριο έχιδνας Russell) και La1/La2- Ratio (απλοποιημένη εξέταση DRVVT με αντιδραστήριο ανίχνευσης και αντιδραστήριο επιβεβαίωσης για την ανίχνευση αντιπηκτικών λύκου).
Ειδικότερα για την Prot C, A περιόδου ανευρέθησαν θετικά πέντε (5) δείγματα ενώ κατά την Β χρονική περίοδο εντοπίστηκε ένα (1) θετικό περιστατικό.
Σχετικά με την ΑΤ βρέθηκαν την A περίοδο δεκαοχτώ (18) θετικά περιστατικά ενώ κατά την Β χρονική περίοδο βρέθηκε ένα (1) θετικό περιστατικό. Στην aPcr εντοπίστηκαν είκοσι δύο (22) θετικά την Α περίοδο και ένα (1) την δεύτερη. Τέλος, για την DRVVT βρέθηκαν δεκαεννιά (19) περιστατικά στην Α χρονική περίοδο και δύο (2) στην Β περίοδο.

Η διερεύνηση ήταν εστιασμένη, το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό για τον γενικό πληθυσμό και κατά την πρώτη και την δεύτερη χρονική περίοδο. Η διαφορά μεταξύ των δύο περιόδων αφορά την μείωση των περιστατικών, γεγονός που καταδεικνύει την αρμονικότερη συνεργασία μεταξύ κλινικής και εργαστηρίου, την συνεχή βελτίωση κλινικού και εργαστηριακού προσωπικού, την εξάπλωση της γνώσης για την αιμόσταση και την προσαρμογή του εμπλεκόμενου προσωπικού στην τήρηση των κανόνων. Η λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού οδηγεί στην στοχευμένη ζήτηση εξετάσεων και κατά συνέπεια την εξοικονόμηση πόρων. Ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η επιστημονικά τεκμηριωμένη νοσηλεία του ασθενούς και ο σχεδιασμός σε εξατομικευμένη βάση αντιπηκτικής αγωγής έναντι της φλεβικής θρόμβωσης, η οποία και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία θανάτου.
Keywords:
Thrombophilia, Prot C, Prot S, AT, DRVVT c,Prot s,At,DRVVT
Index:
Yes
Number of index pages:
0
Contains images:
Yes
Number of references:
65
Number of pages:
91
File:
File access is restricted only to the intranet of UoA.

ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ.PDF
2 MB
File access is restricted only to the intranet of UoA.