Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις των εκπαιδευτικών για το "Νέο Σχολείο"

Postgraduate Thesis uoadl:1445669 525 Read counter

Unit:
ΠΜΣ Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία
Library of the Faculties of Political Science and Public Administration, Communication and Mass Media Studies, Turkish and Modern Asian Studies, Sociology
Deposit date:
2012-12-11
Year:
2012
Author:
Παύλου Βάια
Supervisors info:
Θάλεια Δραγώνα. Καθηγήτρια. Τμήμα Εκπάιδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. ΕΚΠΑ
Άννα Μαντόγλου. Καθηγήτρια. Τμήμα Ψυχολογίας. Πάντειον Πανεπιστήμιο
Νέλλη Ασκούνη. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Εκπάιδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. ΕΚΠΑ
Original Title:
Οι κοινωνικές αναπαραστάσεις των εκπαιδευτικών για το "Νέο Σχολείο"
Languages:
Greek
Summary:
Η παρούσα διπλωματική εργασία, που εκπονείται στα πλαίσια του Μ.Π.Σ. "Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία", αφορά το σχέδιο δράσης, στον τομέα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για τη δημιουργία ενός "Νέου Σχολείου", όπως τιτλοφορήθηκε το σχετικό σχέδιο μεταρρύθμισης του Υπουργείου Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση αυτή, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αλλαγή του προγράμματος σπουδών, κατατέθηκε στο υπουργικό συμβούλιο στις αρχές του Μάρτη του 2010, ενώ στη βάση αυτή, υπήρξε η πρόβλεψη να εφαρμοστεί πειραματικά τη σχολική χρονιά 2011-2012 και να γενικευτεί η εφαρμογή της την επόμενη χρονιά. Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκαν 99 δημοτικά σχολεία από τα συνολικά 961 που είχαν ήδη ορισθεί ως ολοήμερα δημοτικά σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Α.Ε.Π.). Η επαγγελματική μου απασχόληση, με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού, σε ένα από τα 99 αυτά πιλοτικά δημοτικά σχολεία, το σχολικό έτος 2011-2012, γεγονός που με καθιστά, κατ'αρχάς, άμεσα ενδιαφερόμενη, σε συνδυασμό μ' έναν ευρύτερο προβληματισμό σχετιζόμενο με τα όσα διαδραματίζονται στον πολύπαθο αλλά και τόσο νευραλγικής σημασίας, χώρο της εκπαίδευσης, υπήρξαν οι αφορμές και οι αιτίες της συγγραφής της παρούσας εργασίας.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η διερεύνηση των συστατικών στοιχείων του σχεδίου μεταρρύθμισης του "Νέου Σχολείου", μέσα από την εξέταση του ίδιου του σχεδίου και κυρίως μέσα από τις νοηματοδοτήσεις των εκπαιδευτικών που καλούνται να υλοποιήσουν το σχέδιο, όπως προέκυψαν μέσα από την εξέταση των κοινωνικών αναπαραστάσεων τους. Για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, πραγματοποιήθηκε συλλογή πρωτογενών στοιχείων με τη διενέργεια συνεντεύξεων, ενώ το δείγμα αποτέλεσαν οκτώ εκπαιδευτικοί από ένα συγκεκριμένο σχολείο της Αθήνας, το οποίο τηρούσε τις προδιαγραφές που έθετε η έρευνά μας (σχολείο με Ε.Α.Ε.Π. και ενταγμένο στα πιλοτικά σχολεία με το νέο ΠΣ). Καθοριστικός παράγοντας στην υλοποίηση του στόχου που αναφέρθηκε πρωτύτερα ήταν η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης, καθώς και η προσωπική εμπειρία που διέθετα ως εκπαιδευτικός στο εν λόγω σχολείο.
Συνοψίζοντας, το ενδιαφέρον της παρούσας μελέτης εστιάζεται στο ότι η διαπίστωση των "κακώς κειμένων" της λειτουργίας του σχολικού θεσμού γενικότερα και της εφαρμογής του "Νέου Σχολείου" ειδικότερα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο μιας επιχειρηματολογίας που αναπτύσσουν οι εκπαιδευτικοί τους δείγματός μας στη βάση αντικειμενικών λόγων αλλά και προϊόν του τρόπου διαμόρφωσης των κοινωνικών τους αναπαραστάσεων, οι οποίες, όπως είδαμε, μορφοποίησαν δυναμικά τις τοποθετήσεις τους και νοηματοδότησαν, ουσιαστικά, το περιεχόμενό τους. Έτσι, με βάση τα όσα διατυπώσαμε τόσο αμέσως παραπάνω όσο και γενικά στο σύνολο της εργασίας θα μπορούσαμε να βρούμε μια έκφραση της λογικής που συγκρότησε το περιεχόμενό της στη φράση του Lichtenberg. "Δεν μπορώ να πω πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα αν αλλάξουν. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι για να γίνουν καλύτερα τα πράγματα πρέπει ν΄αλλάξουν" ώστε να εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα πραγματικά "Νέο Σχολείο".
Main subject category:
Social, Political and Economic sciences
Keywords:
Social representations, reform plan, ministry of education, "New school", schools with uniform and reformed training schedule.
Index:
No
Number of index pages:
0
Contains images:
No
Number of references:
117
Number of pages:
115
File:
File access is restricted only to the intranet of UoA.

642 ΠΑΥΛΟΥ, ΒΑΪΑ.pdf
1 MB
File access is restricted only to the intranet of UoA.