Στρες και θυρεοειδίτιδα Hashimoto

Postgraduate Thesis uoadl:1455008 773 Read counter

Unit:
ΠΜΣ Η Επιστήμη του Στρές και η Προαγωγή της Υγείας
Library of the School of Health Sciences
Deposit date:
2017-04-20
Year:
2017
Author:
Markomanolaki Zoi
Supervisors info:
Χρούσος Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δρ Ξανθή Τηγάνη
Δρ Ιωάννης Τσούρας
Original Title:
Στρες και θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Languages:
Greek
Summary:
Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τα αυτοάνοσα νοσήματα με το στρες γενικότερα και με την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ειδικότερα. Όμως, ελάχιστα προγράμματα διαχείρισης του στρες έχουν ελεχθεί ως μέσο θεραπείας. Σκοπός της μελέτης είναι η εφαρμογή και η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός προγράμματος διαχείρισης στρες, διάρκειας 8 εβδομάδων σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Εξήντα γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto ηλικίας 25 έως 76 ετών, συμπληρώσαν ειδικά ερωτηματολόγια για το στρες, το άγχος, την κατάθλιψη, τον τρόπο ζωής (HLPCQ) και το κέντρο ελέγχου υγείας (HLC), στην έναρξη και στο τέλος των 8 εβδομάδων του προγράμματος. Οι εργαστηριακές εξετάσεις που αφορούσαν στην λειτουργία του θυρεοειδούς τους ήταν διαθέσιμες στις δύο χρονικές στιγμές. Οι 60 συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε ομάδα ελέγχου και σε ομάδα παρέμβασης.
Οι ασθενείς της ομάδας παρέμβασης παρουσίασαν σημαντική μείωση στην τιμή του ΔΜΣ, των αντι-TG, της τύχης και ισχυρών άλλων του HLC, του στρες, της κατάθλιψης και του άγχους και αύξηση της βαθμολογίας του HLPCQ και της τιμής του εσωτερικού HLC, κατά τη διάρκεια των 8 εβδομάδων σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Παρά το ότι παρατηρήθηκε μείωση και στα anti TPO (-307.4), δεν ήταν στατιστικά σημαντική (p=0,15). Η ισχυρότερη επίδραση του προγράμματος παρατηρήθηκε στον τρόπο ζωής, και στο εσωτερικό HLC.
Το 8 εβδομάδων πρόγραμμα διαχείρισης στρες φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχολογική και βιοφυσιολογική κατάσταση των ασθενών με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να στραφούν προς την συστηματική μελέτη επίδρασης συνδυασμού ποικίλων προγραμμάτων διαχείρισης στρες στο προφίλ ανοσοανοχής ασθενών με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, ώστε να προκύψουν αποτελεματικότερες θεραπείες.
Main subject category:
Health Sciences
Keywords:
Stress, Hashimoto, Thyroiditis, Greece, Autoimmunity
Index:
No
Number of index pages:
0
Contains images:
Yes
Number of references:
82
Number of pages:
35
File:
File access is restricted only to the intranet of UoA.

Markomanolaki Zoi MSc.pdf
1 MB
File access is restricted only to the intranet of UoA.