Διερεύνηση του ψυχοκοινωνικού distress που σχετίζεται με τον Διαβήτη σε ενήλικες ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Συσχετίσεις με τη γλυκαιμική ρύθμιση. Μια συγχρονική μελέτη σε τακτικά διαβητολογικά ιατρεία.

Postgraduate Thesis uoadl:1502221 6399 Read counter

Unit:
ΠΜΣ Η Επιστήμη του Στρές και η Προαγωγή της Υγείας
Library of the School of Health Sciences
Deposit date:
2017-04-25
Year:
2017
Author:
Theodoropoulou Konstantina
Supervisors info:
Γεώργιος Χρούσος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Δαρβίρη, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Αλέξανδρος Κόκκινος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Original Title:
Διερεύνηση του ψυχοκοινωνικού distress που σχετίζεται με τον Διαβήτη σε ενήλικες ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. Συσχετίσεις με τη γλυκαιμική ρύθμιση. Μια συγχρονική μελέτη σε τακτικά διαβητολογικά ιατρεία.
Languages:
Greek
Translated title:
Διερεύνηση του ψυχοκοινωνικού distress που σχετίζεται με τον Διαβήτη σε ενήλικες ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2.
Συσχετίσεις με τη γλυκαιμική ρύθμιση.
Μια συγχρονική μελέτη σε τακτικά διαβητολογικά ιατρεία.
Summary:
Εισαγωγή: Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει τη δυσμενή επίδραση του ψυχοκοινωνικού distress που σχετίζεται με τη νόσο του ∆ιαβήτη (Diabetes Distress, DD) στη γλυκαιμική ρύθμιση που έχουν οι διαβητικοί ασθενείς. Η παρούσα συγχρονική μελέτη διερευνά τη συγκεκριμένη συσχέτιση χρησιμοποιώντας όμως, πολλαπλά κριτήρια καταλληλότητας για τους συμμετέχοντες, αξιολογώντας τη γλυκαιμική ρύθμιση εξατομικευμένα για κάθε ασθενή και καταγράφοντας τους περισσότερους δυνατούς παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν στην υπό εξέταση συσχέτιση.
Μεθοδολογία: Κοινωνικοδημογραφικά, ψυχομετρικά και κλινικά χαρακτηριστικά, καθώς και δεδομένα που σχετίζονταν με τον τρόπο ζωής συλλέχθηκαν από ένα στοχευμένο δείγμα 146 ενήλικων εξωτερικών ασθενών με Σακχαρώδη ∆ιαβήτη Τύπου 2 (ΣΔΤ2). Το DD αξιολογήθηκε με την κλίμακα Diabetes Distress Scale 17 (DDS 17). Η τιμή της HbA1c καταγράφηκε από το ιατρικό ιστορικό των εξεταζόμενων, ενώ οι κατευθυντήριες οδηγίες της American Diabetes Association (ADA) χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της κατάλληλης τιμής της HbA1c για κάθε διαβητικό άτομο. Τα δεδομένα των 123 (55 άνδρες και 68 γυναίκες) συμμετεχόντων υποβλήθηκαν σε στατιστική επεξεργασία.
Αποτελέσματα: Ο μέσος όρος που προέκυψε από τη συνολική βαθμολογία της κλίμακας DDS 17 δεν ήταν υψηλός για τους ασθενείς του δείγματος, ενώ το συναισθηματικό φορτίο που σχετιζόταν με τη νόσο του Διαβήτη, καθώς και το σχετιζόμενο με τη δίαιτα και τη φαρμακευτική αγωγή distress ήταν οι υποκλίμακες με τις υψηλότερες τιμές βαθμολογίας. Το DD, η συμμόρφωση στην αντιδιαβητική θεραπεία και η εκπαίδευση που σχετιζόταν με το Διαβήτη ήταν παράγοντες με σημαντική επίδραση στη μεταβλητότητα της τιμής της HbA1c αλλά και σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για το ενδεχόμενο να έχει ένας διαβητικός ασθενής την κατάλληλη για αυτόν τιμή της HbA1c. Η ηλικία μπορούσε να προβλέψει σημαντικά μόνο την κατάλληλη για κάθε συμμετέχοντα τιμή της HbA1c.
Συμπεράσματα: Στη συγκεκριμένη έρευνα εντοπίσθηκαν παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τη γλυκαιμική ρύθμιση των ενήλικων εξωτερικών ασθενών με ΣΔΤ2 πέραν των κλασσικών, όπως είναι το είδος της αντιδιαβητικής θεραπείας. Οι κλινικοί οφείλουν να κατανοήσουν την πολυπαραγοντική φύση της νόσου, καθώς και την ανάγκη της περαιτέρω διερεύνησης ποικίλων αιτιών που ενδεχομένως να ενοχοποιούνται για την απορρύθμιση της.
Main subject category:
Health Sciences
Keywords:
Ψυχολογικό στρες, Distress, Ψυχοκοινωνικό, Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, Ενήλικες, Γλυκαιµική ρύθµιση, HbA1c
Index:
Yes
Number of index pages:
3 (90-92)
Contains images:
Yes
Number of references:
87
Number of pages:
95
File:
File access is restricted only to the intranet of UoA.

Theodoropoulou Konstantina-MSc.pdf
1 MB
File access is restricted only to the intranet of UoA.